2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A választások külföldrõl szemlélveForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-26 13:12:58
Földcsuszamlásszerû gyõzelem, kétharmados többség, a jobboldal sikere - így látja a nemzetközi sajtó a magyar parlamenti választás végeredményét.

A lapok és hírügynökségek fontosnak nevezik, hogy a Fidesz akár az alkotmányt is megváltoztathatja. A cikkek megjegyzik, hogy a 8 évig kormányzó szocialisták ellenzékbe szorultak, és mindössze 59 helyük lesz a 386 fõs parlamentben, ahova újoncként egy ökö-párt, a Lehet Más a Politika is bejutott. Kiemelt helyen foglalkoznak a tudósítások a szélsõjobboldal elõretörésével is. Az elemzõk szerint a gazdasági válság miatt kapott ennyi szavazatot a roma- és idegenellenes párt.

A hírügynökség kiemelte, hogy korábban nem volt még példa ilyen eredményre, egyedül a szocialisták és liberálisok koalíciója tudta a 2/3-os többséget elérni 1994-ben. A beszámoló egyébként „komoly visszaesésként” jellemzi az MSZP választási szereplését, kiemelve, hogy a 2006-os 186 parlamenti szék helyett idén mindössze 59 mandátumot sikerült szerezniük.

Az AFP emlékeztetett, hogy két „újonc” is lesz a következõ négy évben a parlamentben: az „antiszemita, romaellenes és Európai Unió ellenes retorikájáról ismert szélsõjobboldali Jobbik párt”, 47 politikussal, valamint „az új baloldali zöldpárt, az LMP”, 16 képviselõvel. Egy képviselõ pedig függetlenként ül majd a törvényhozásban - írta a hírügynökség.

A politikusi beszédekbõl az AFP Orbán Viktor vasárnap esti értékelését emelte ki, idézve, hogy a Fidesz elnöke szerint „forradalmat láttunk a szavazóköröknél”. A hírügynökség szerint Orbán az elmúlt nyolc év szocialista kormányzását támadva úgy fogalmazott: „a magyarok megalapozták a nemzeti együttmûködés rendszerét, amely véget vet annak a korszaknak, amely szegénységbe és kétségbeesésbe taszította a magyarokat.”

Az AFP szerint ugyanakkor az új kormányzatnak szûk tere lesz a választási ígéretei - egymillió munkahely teremtése és adócsökkentés - megvalósítására. Mint írták, Magyarország volt az egyike azon országoknak, amelyeket legjobban sújtott a gazdasági válság, és az IMF, a Világbank és az Európai Unió segítségével ország épp csak kilábal a globális recesszióból.

A BBC és a Daily Telegraph értékelése

Munkahelyteremtés, adócsökkentés és az államapparátus csökkentése hozott kétharmados gyõzelmet a Fidesznek a parlamenti választások második fordulójában - írta honlapján a BBC, hozzátéve, hogy Orbán Viktor - szavai szerint – „alázattal” fog kormányozni. A hírportál emlékeztetett arra is, hogy a kétharmados gyõzelem lehetõséget ad a Fidesznek arra, hogy módosítsa az alkotmányt.

Ugyanezt emelte ki a voksolásról szóló beszámolójában a szintén londoni Daily Telegraph, ami arra is emlékeztetett, hogy a Fidesz ugyan már volt kormányon, ám akkor koalíciókötésre kényszerült. Most azonban - Magyarország 20 éves posztkommunista történelmében elõször - kétharmados többséggel, egyedül alakíthat kormányt a párt - írta a lap. Mint hozzátették, a Fidesz amellett, hogy az adórendszer egyszerûsítésével és a képviselõk számának csökkentésével kampányolt, állampolgárságot is ígért a szomszédos országok magyar lakóinak.

A Daily Telegraph foglalkozott a Jobbik parlamentbe kerülésével is, kiemelve, hogy a párt a gazdasági válságot használta fel arra, hogy a zsidókat és a cigányokat tegye bûnbakká a munkanélküliségért és a szegénységért. A lap emlékeztet, hogy a párt közeli kapcsolatban áll a Magyar Gárda „betiltott félkatonai szervezettel”, amelynek „jelvényét Magyarország háborús nácijainak nyilaskeresztjérõl mintázták”. A lap kiemelte azt is, hogy a párt vezetõje, Vona Gábor ígéretet tett arra, hogy képviselõi eskütételekor a Gárda betiltott egyenruháját viseli majd.

Reuters: Középtávon nõhet az ország versenyképessége

A kétharmados többség lehetõséget biztosít a Fidesznek a kampányban ígért reformok, így az önkormányzati reform és a szomszédos országokban élõ magyarok kettõs állampolgárságát könnyítõ intézkedések véghezvitelére - írta elemzésében a Reuters. A londoni székhelyû hírügynökség emlékeztetett, hogy a párt tervei között munkahelyteremtés, valamint a bürokráciának és az adóknak a csökkentése szerepel. Azonban az országot 2008-ban a pénzügyi összeomlástól megmentõ IMF és az EU által szigorúan vizsgált költségvetés szûk teret enged a fiskális ösztönzésnek - írta a Reuters, emlékeztetve, hogy a magyar munkanélküliségi ráta 16 éves csúcspontra, 11,4 százalékra nõtt.

A hírügynökség elemzõket idézve azt írta, hogy ha a Fidesz felelõsségteljes fiskális politikát folytat, és reformokat visz véghez az egészségügyi és oktatási rendszerben, valamint a munkaerõpiacon, akkor az középtávon fellendítheti Magyarország gazdasági növekedését és növelheti az ország versenyképességét. A Goldman Sachs befektetési csoportot idézve a Reuters úgy fogalmazott, a Fidesz kétharmados többsége példa nélküli állóan erõs mandátumot jelent, amellyel az alkotmányos reformok mellett más, strukturális döntéseket hozhat meg a többi parlamenti párt támogatása nélkül is.

Focus: Erõsödött a jobbratolódás Magyarországon

Tovább erõsítette a jobbratolódást Magyarországon a parlamenti választások második fordulója - írta a szavazásról szóló beszámolójában a német Focus, kiemelve, hogy a jobbkonzervatív Fidesz kétharmados többséggel irányíthatja az országot, és bejutott a törvényhozásba a nyíltan antiszemita és cigányellenes retorikát folytató szélsõjobboldali Jobbik is.A lap arra is rámutat, hogy a nyolc évig kormányon lévõ MSZP ellenzékbe kényszerült, ráadásul a második fordulóban a nyitva maradt 57 képviselõi helybõl mindössze kettõt sikerült megszereznie.

A Focus kitért arra is, hogy a két legnagyobb rendszerváltó párt, az MDF és az SZDSZ sorsa már korábban eldõlt. A volt pénzügyminiszter, Bokros Lajos vezette MDF-lista 2,7 százalékot kapott az elsõ fordulóban, és ezzel nem sikerült a parlamentbe jutás. Az SZDSZ pedig már a tavaly júniusi európai parlamenti választások katasztrofális teljesítménye után a szétesés határára sodródott - írta a lap.

Der Standard: Gyors kormányalakítás várható


Gyors kormányalakítás várható Magyarországon, miután az Orbán Viktor vezette Fidesz kétharmados többséget nyert a parlamenti választásokon - írta az osztrák Der Standard, hozzátéve, hogy csaknem biztos, hogy Martonyi János lesz az új külügyminiszter. A bécsi lap emlékeztet, hogy a politikus már 1998 és 2002, azaz az elsõ Orbán-kormány alatt is betöltötte a posztot. Mint írták, ha Orbán Viktor valóban õt nevezi ki külügyminiszternek, akkor azzal - a 2011 elsõ félévében esedékes magyar uniós elnökség elõtt - a külpolitikai folytonosság mellett tenne tanúbizonyságot.

A lap a leendõ kormány gazdaságpolitikájáról írva kiemelte, hogy ugyan Orbán Viktor adócsökkentéssel szeretné ösztönözni a gazdasági növekedést, ám a „játéktere korlátozott”. Mint emlékeztettek, Magyarországot a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió milliárdos segítsége mentette meg 2008-ban a csõdtõl, és az ország költségvetése azóta szigorú ellenõrzés alatt áll. A lap arra is rámutat, hogy a Fidesz vezetõ politikusai is ellentmondásosan nyilatkoztak a témáról a közelmúltban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!