2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A plakátkampány gyöngyszemeiForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-26 13:44:33
Az intimgombás MIÉP-estõl, a láncfûrészes lefejezõsön keresztül a pártját levedlõ Szanyiig felelevenítjük a legérdekesebb darabokat.

Most, hogy vége a tavaszi képviselõválasztás második fordulójának is, jöhet a cikksorozatunkban végigkísért plakátkampány összegzõ, szubjektív értékelése. Az archívumunkban felgyûlt több mint kétszáz kép átlapozása alapján kijelenthetjük, nem kaptunk infarktust az izgalmaktól.

 

Húsz év telt el az elsõ szabad választások óta, és az eltelt két évtized nyomot hagyott az embereken és a választási plakátok mûfaján is: húsz év alatt sokan ráuntak a politikára, és az unalom meglátszik a 2010-es országgyûlési választások plakátkampányán is. Hol van már [1] a "Tovarisi konyec", a "MÚK", a "Tessék választani!" vizuális frissessége, a rendszerváltás izgalmának millió színû lenyomata? Zömmel csak politikusfejek, sablonos, egy kaptafára készült plakátok, populista-demagóg üzenettömeg, mennyiségi nyomulás, óriásplakátdagály maradt 2010-re. Néhány plakátot azért szeretnénk kiemelni ilyen vagy olyan érdekessége folytán az idei dömpingbõl, afféle best of-jelleggel.


A legnagyobb

 

A Jobbik Magyarországért Mozgalomtól láttuk a méreteit, felületét tekintve legnagyobb politikai hirdetést a Csillagvár bevásárlóközpont homlokzatán. Hasonló léptékû óriásplakáttal ezen kívül csak Orbán Viktor jelentkezett, de az õ körülbelül három emelet magas portréi alulmaradtak a radikális változást követelõ-ígérõ jobbikos vezérkarral szemben.

 

v2010 plakatok5 44


A leggagyibb

 

A Fidesz-KDNP pártszövetség mindenüvé eljutó elsõ óriásplakátja, a rettenetes WordArt grafikával készült "Itt az idõ! Változás" üzenetû plakátjáról sokan és sok helyen elmondták, hogy mennyire amatõr és vizuálisan meghaladott, úgyhogy megérdemli, hogy ne merüljön feledésbe.

 

v2010 plakatok 21


A legdögösebb

 

Bírtuk nagyon az MDF három gráciáját, bár így utólag kijelenthetõ, hogy úgy látszik, mégsem lehet mindent nõvel eladni.

 

v2010 plakatok2 05

 

A legötletesebb

 

A Lehet Más a Politika almabicepszes plakátja hordozta leginkább azt a derût és mutatta azt kreativitást, ami a húsz évvel ezelõtti plakátokra még javában jellemzõ volt. Az egyszerû, de viszonylag ötletes képi elemre építõ plakát a párt tematizáló sorozatából való.

 

v2010 plakatok5 40


A leghosszabb szlogen

 

Az Magyar Szocialista Párt  hivatalos kampánya a fõvárosban a választókerületi jelöltek bemutatásával kezdõdött meg. Az egyéni jelöltek változatos szlogenekkel lepték meg a szavazókat, a leghosszabbat Szanyi Tibornak sikerült kiötölnie: "Elérkezett a szókimondás kora. Beszéljünk õszintén, hogy egyfelé indulhassunk!" Szanyi egyébként kiérdemli a legwebkettesebb politikus címet is, legalábbis a plakátján szereplõ Facebook, Twitter, kapcsolatblog logók alapján mindenképp.

 

v2010 plakatok 22


A legbrutálisabb

 

A politika perifériájáról sikerrel szivárgott be gyûjteményünkbe Fáber Károly ajánlócédulagyûjtõ, fórumra hívó, saját gyártású kis plakátja. "Rendet rakunk már végre?" - kérdezi a láncfûrészes jelölt, vezetõ politikusok fõvesztését ígérve kimondatlanul.

 

v2010 plakatok4 19


A legtakarékosabb

 

Pápai István, a MIÉP szeged-mórahalmi jelöltje saját kezûleg írta, fénymásoltatta és ragasztotta ki plakátját százszámra. Az igen szûkös kampánybüdzsével rendelkezõ biogazdálkodó nemcsak ajánlószelvényt kért, de egyben természetes gyógymódot, rák, asztma és hüvelygomba elleni csodaszert is hirdetett plakátján.

 

v2010 plakatok3 13

A legszigorúbb

 

A népítéletet követelõ Jobbik pártállásra tekintet nélkül elszámoltatná és rács mögé dugná mindazokat, akik a rendszerváltás óta részt vettek a haza tönkretételében.

 

v2010 plakatok3 16

A legészrevehetetlenebb

 

A halálán lévõ Szabad Demokraták Szövetségének kisebb baja is nagyobb volt annál, hogy bármiféle plakátkampányba kezdjen, noha egy évvel ezelõtt még izmos szereplõi voltak az európai parlamenti képviselõválasztásnak (igaz, hanyatlásuk akkor váltott igazán zuhanásba, amikor egy jelöltjük sem jutott be az EP-be). Ezért örültünk felhõtlenül, amikor megtaláltuk a szerintünk egyetlen SZDSZ-es plakátot, a fõváros 19. választókerületében induló Tarján Andrásét.

 

v2010 plakatok5 11

A leglúzerebb

 

Az MSZP március 15. után új plakátokkal jött ki, amiken a fõ mondandó az volt, hogy "Az MSZP a választás". Az ellendrukkereknek adta magát a kiegészítési lehetõség, és plakát kompozíciójának köszönhetõen rengeteg hely is maradt a szöveg alatt az üzenet meghekkelésére.

 

v2010 plakatok4 40

A legerõltetettebb

 

Az MDF utolsó óriásplakátjai közül került ki az "Itt az idõ a kijózanodásra! Az államfüggõség gyógyítható!" feliratú politikai hirdetés. Nemcsak a politikai üzenet izzadtságszagú (az államfüggõség szóért jár a citromdíj), de a csatolt vizuális üzenet is: három pártot jelenít valamiféle likõr, vagy egyéb alkoholos ital formájában, van narancsos, szegfüves és árpádsávos-füstös (?!) pálinka, a gyengébbek kedvéért mindegyik feliratozva.

 

v2010 plakatok5 25


A legviccesebb plakátkonstelláció

 

A Fõvárosi Állat- és Növénykert SZJA 1%-át kérõ plakátjai ("Válaszd az állatokat!") bármely más politikai plakát mellé kerülve enyhe mosolygásra késztetik a szemlélõt. Bizonyára sokan vannak, akik inkább az édesded mosolyú gorilla kölyköt választanák.

 

v2010 plakatok5 45


A legelkötelezettebb

 

A közismerten jobboldali érzelmû, Fideszhez lojális vezetõjû CBA üzletlánc is beszállt a plakátkampányba, és egyedülálló módon politikailag kívülállóként fogalmazott meg választási üzenetet. ÍTÉLETIDÕ feliratú plakátjaikat április 11. után a Fidesz gyõzelmére pezsgõvel koccintó akciós plakátok váltották fel.

 

v2010 plakatok6 35


A legfüggetlenebb

 

Szanyi Tibor második forduló elõtt megjelent plakátjával érdemelte ki az ismételt figyelmet. A szocialista párt jól ismert arca szemlátomást szakított az MSZP-vel, plakátján semmi, de semmi nem utal az angyalföldi jelölt politikai pedigréjére. Hacsak nem a háttérben felvillanó vörös féklámpák.

 

v2010 plakatok6 47

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!