2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Mégsem adhatják ki Zentait?Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-27 12:28:06
Mivel a magyar hatóságok nem emeltek vádat a náci háborús bûnökkel gyanúsított Zentai Károly ellen, Ausztrália nem adhatja ki a férfit Budapestnek - jelentette ki a 88 éves férfi ügyvédje a keddi bírósági meghallgatáson.

Az ügyvéd szerint Zentainak nem lenne lehetõsége tisztességes tárgyalásra Magyarországon, és az egészségügyi problémákkal küzdõ férfi halálát okozhatja a kiadatás.

A két ország közötti kiadatási megegyezések értelmében Ausztrália nem adhat ki olyan embert Magyarországnak, aki ellen nem emeltek vádat - jelentette ki Malcolm McCusker, Zentai ügyvédje. A Perth városában zajló tárgyaláson az ügyvéd közölte: a magyar hatóságok egyértelmûvé tették, hogy csak "alapos gyanú" van arra, hogy köze volt egy zsidó fiatal 1944-es meggyilkolásához.

McCusker szerint nem biztosított a tisztességes tárgyalás sem, mivel a Zentai bûnösségét korábban tanúsító két ember már meghalt. Így nincsen lehetõség arra, hogy keresztkérdésekkel ellenõrizzék, hogy igazat mondtak-e. Ezen kívül Zentai több egészségügyi problémával is küzd, és kiadatása akár a halálát is okozhatja.

Zentai ügyvédje szerint, ha a magyar hatóságok csak ki akarják kérdezni Zentait, akkor nem a 88 éves férfit kellene Magyarországra szállítani, hanem a magyar nyomozókat kellene meghívni Ausztráliába.

Zentai Károly a gyanú szerint a II. világháború idején, 1944-ben Budapesten két katonatársával együtt megölte Balázs Pétert, mert a 18 éves fiatalember nem viselte a zsidók megkülönböztetésére elõírt sárga csillagot. A feltevések szerint Zentai a náci Németországgal szövetséges magyar hadsereg tagjaként követte el a gyilkosságot. A háború után Ausztráliába emigrált férfi mindmáig tagadja a vádat.

Zentai Károlyra 2004-ben bukkantak a háborús bûnösök felkutatására specializálódott Simon Wiesenthal Központ nácivadászai. Kiadatási kérelmét 2005-ben juttatta el a magyar külügyminisztérium az illetékes ausztrál hatóságoknak. Az ausztrál belügyminiszter 2009 novemberében járult hozzá a kiadatáshoz, de Zentai fellebbezést nyújtott be a döntés ellen.

A tárgyalás folytatódik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!