2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Lavina sodort el két magyar hegymászótForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-28 09:08:02
Elsodort egy lavina két magyar hegymászót a Mount Everesten. Klein Dávid és Várkonyi László arra készültek, hogy a magyar hegymászás történetében elõször oxigénpalack nélkül érjék el a Mount Everest csúcsát.

A csapat március 27-én indult el, és a honlapjukon közzétett információk szerint hétfõ délután érte õket a baleset, amelyben Várkonyi László eltûnt, Klein Dávid pedig megsérült.

„Egy zászlót kaptam édesanyámtól, ezt szeretném felvinni a csúcsra” – mondta Klein Dávid

Így búcsúztak Magyarországon alig három hete a hegymászók. Klein Dávid és Várkonyi László kettesben indult útnak és terveik szerint oxigénpalack nélkül hódították volna meg a világ legmagasabb csúcsát.

„70-80 km/h-ás szél van, és két-három nap múlva esni fog a hó, ahogy néztem” – mondta Várkonyi László

A magyar hegymászók április 7-én érték el az alaptábort, tíz nappal késõbb pedig már a 6400 m-en lévõ táborban voltak. A csúcstámadást május elejére tervezték. A magyar nagykövetség néhány órája kapta a hírt a kínai hatóságoktól, hogy Kleinéket baleset érte, körülbelül 7000 méteren.

„Klein Dávid megsérült, Várkonyi László eltûnt lavinaomlás következtében, Klein Dávid sérülésérõl pontos információkkal nem rendelkezünk, annyit tudunk, hogy valószínûleg biztonságba helyezték, biztonságban van, Várkonyi Lászlót pedig a közlés szerint szakemberek keresik” – mondta Sárközy Péter, fõkonzul.

A fõkonzul szerint más nem volt velük, Klein késõbb internetes naplójában írt a történtekrõl.

"Engem is és Konyit is elsodort a jég. Engem a jég ledobott egy jégfalra, át egy peremen, és a függõleges falon lógva álltam meg, a rögzített kötélen. Nem tudtam, Konyival mi történt, õ mögöttem volt. Reméltem, hogy õt elkerülte a lavina.

Engem késõbb felülrõl, kötél segítségével kiemeltek, ekkor tudtam meg, hogy Konyi eltûnt. Tegnap és ma nagy erõkkel keresték, de nem került elõ a teste. Szemtanúk szerint amíg engem sodort a lavina, Konyit 15-20 méterrel mögöttem elkapta, és direktbe rázuhant a jég."


Klein és Várkonyi jóbarátok, és már többször is megpróbálták együtt megmászni a Mount Everestet, eddig sikertelenül. Internetes oldalukon nemrég arról írtak, hogy Várkonyi László gyomorpanaszokkal küzdött, és emiatt csak nehezen tudtak haladni. A baleset napján egyébként éppen a 2-es tábort építették volna ki, körülbelül 7000 méteren.

Klein Dávid nem elõször kerül hasonló bajba. 2005-ben társa, egy holland hegymászó szívrohamot kapott, ráadásul viharba kerültek és ezért nem tudta meghódítani a csúcsot.

Éjjel is keresik Várkonyit


A csapat ezúttal a kínai oldalról indult a hegyre, így az ottani hatóságok keresik Várkonyit. A térségben 70-80 km/órás szél és hóvihar van, de a magyar hegymászóért még éjszaka is indulnak mentõcsapatok. Dávid most a 6400 méter magas alaptáborban van, úgy tudjuk, hogy ha javul az idõ õ is bekapcsolódik a keresésbe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!