2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Orbán „kellemetlen kihívás” a szlovákoknak?Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-28 14:24:07
Ha Orbán Viktor új magyar miniszterelnök politikája nacionalista irányt vesz, és minden eszközzel a "magyar nemzet egységének" megújítására fog törekedni, ...

Szlovákia lesz az elsõ és legnépszerûbb célpont - írja szerdai számában a prágai Lidové noviny napilap.

A lap szlovákiai tudósítója, Lubo¹ Palata a "Szlovákia, Orbán elsõ célpontja?" címû cikkében kifejti, hogy Magyarországon a szomszédos államok közül éppen Szlovákia a legkevésbé kedvelt. "Mint azt Budapesten szolgáló nyugati diplomaták is megerõsítik, a magyarok úgy tekintenek Szlovákiára, mint az államiság hagyományai nélküli mesterséges államra" - írja a szerzõ. Éppen ezért a magyarok Szlovákiával szembeni természetes tisztelete Szerbiával vagy Romániával összehasonlítva minimális.

A Lidové noviny szerint Orbán Viktor - különösen hogy kétharmados parlamenti többséggel rendelkezik - "kellemetlen kihívást" jelent Szlovákia számára, függetlenül attól, milyen kormány áll fel Pozsonyban a júniusi választások után. A cseh napilap utal a kettõs állampolgárság tervezett bevezetésére, és - teszi hozzá - az új polgárokat választójoggal is felruházná. Palata szerint a leendõ magyar miniszterelnök máris üzent Szlovákiába, különösen a magyarokat gyakran ócsárló Ján Slotának, a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt elnökének, hogy kormánya nem fogja eltûrni a magyarok sértegetését. A szlovák reakciókat pártállástól függõen különbözõnek látja a prágai lap, az ellenzék - élén a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unióval - igyekszik csillapítani a kedélyeket.

A Lidové noviny idézi Slotát is, aki kedden kijelentette: fél éven belül szlovák-magyar konfliktus várható. Utal ugyanakkor Ján Kubi¹nak, a jelenlegi szlovák kormány volt külügyminiszterének véleményére is, miszerint "rendkívüli problémákat" fog okozni a szlovák-magyar viszonyban, ha Robert Fico a következõ kormányba is beveszi Slota pártját.

Palata szerint még valami védheti Dél-Szlovákiát a magyar "nemzetegyesítõ" offenzívától. Mégpedig az, ha Szlovákia gazdasága továbbra is sikeresebb marad. "Ebben az esetben ugyanis Orbánnak nem lesz mit kínálnia a szlovákiai magyarok számára. Mert ma csak kevés ember akad, aki önként egy szegényebb ország állampolgára akarna lenni, legyenek akár magyarok és a szegényebb ország Magyarország" - zárja fejtegetését Lubo¹ Palata a prágai Lidové noviny napilapban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!