2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Május 4-től lazíthatnak a korlátozó szabályokonForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-24 17:40:05
Címkék: Bihari hírek
A kihirdetett veszélyhelyzet 43. napján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő megtartották az online kormányinfót. A szerdai kormányülés után Gulyás Gergely bejelentette, hogy a védekezéshez szükséges felszereléseket beszerezték – elsősorban a Külgazdaság és Külügyminisztériumnak köszönhetően –, és még további eszközök is érkeznek az országba.

Fontosabb részletek:

  • Május 3-ig még biztosan maradnak a jelenleg érvényben lévő korlátozó szabályok, a továbbiakról jövő szerdán dönt a kormány.
  • A veszélyhelyzet kihirdetése óta 51 ezerrel lett több álláskereső.
  • Még nem biztos az írásbeli érettségi időpontja, indokolt esetben egy-két hetes halasztás is lehet.
  • A fertőzöttek 10 százaléka egészségügyi dolgozó.
  • Nem maradnak el a járvány előtt beígért béremelések.
  • Ősszel jöhet a járvány második hulláma.

A kihirdetett veszélyhelyzet 43. napján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő megtartották az online kormányinfót. A szerdai kormányülés után Gulyás Gergely bejelentette, hogy a védekezéshez szükséges felszereléseket beszerezték – elsősorban a Külgazdaság és Külügyminisztériumnak köszönhetően –, és még további eszközök is érkeznek az országba.

A járvány kezdetekor a kormány matematikai modellszámításokat végzett, és a legrosszabb forgatókönyvre készültek. Orvosi és kizárólag szakmai döntés volt, hogy a kórházi ágyak 50 százalékát fel kell szabadítani, és 8 ezer lélegeztetőgépet kell beüzemelni. Gulyás azt mondta, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter még a mai napon ismerteti a kormány modellszámításait.

Magyarországon a jelenlegi szabályok május 3-ig életben maradnak, viszont azt a kormány is konstatálta, hogy az egészségügy készen áll arra, hogy tervet állíthassanak össze a gazdaság újraindításáról. A tervről a jövő szerdai kormányülésen fognak dönteni, azt követően Gulyás vagy Orbán Viktor fogja ismertetni a részleteket.

A miniszter közölte, hogy a járvány kitörése után 51 ezerrel lett több regisztrált álláskereső, miközben 44 ezerre csökkent az üres álláshelyek száma, vagyis úgy látják, hogy a munkájukat elvesztők közül sokan el is tudtak helyezkedni. Gulyás kérdésre válaszolva közölte: a járvány nem érinti a korábban bejelentett béremelések teljesítését.

Az érettségiről a miniszter azt mondta: minden lehetőség adott, hogy május 4-én biztonságban megtartsák az írásbeli érettségit, azonban felhatalmazták Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárt, hogy minden érintett szakmai és szülői érdekképviselettel konzultáljon. Maruzsa szabadon eldöntheti majd, hogy megtartják-e május 4-én az érettségit, vagy egy-két héttel elhalasztják a vizsgákat.

Ha most érettségiznék, örülnék, ha mielőbb túl lennék rajta

– mondta Gulyás. Az érettségihez minden, a védekezéshez szükséges eszköz rendelkezésre áll.

Azokon a helyeken, ahol kötelezővé teszik a maszkviselést (hétfőtől Budapesten például), ott a kormánytagok is be fogják tartani a szabályokat – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás méltatlannak tartja, hogy a járvány időszakában a kormány és a főváros harcoljon. A védekezés felelőssége elsősorban állami, de önkormányzati is, ha vannak hibák, és politikai vita alakul ki, abban a kormány kész részt venni – mondta a miniszter.

Nem tud konkrét számot mondani, de az összes fertőzött nagyjából 10 százaléka egészségügyi dolgozó.

Nincs konkrétan ilyen beruházás, de azt a megoldást, amit a kormány Gödön alkalmazott, törvényben is érdemes lehet rögzíteni – válaszolta Gulyás arra a kérdésünkre, hogy tervezi-e a kormány, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt további döntéseket hozva különleges gazdasági övezetté nyilvánítanak más területeket is, mint a gödi Samsung-gyárat és a körülötte lévő területet, és ha igen, mely beruházások, övezetek esetében várható ez, és mikor.

KAPCSOLÓDÓ
Pénz? Bosszú? Más oka lehet, hogy elvették Gödtől a Samsungot

Pénz? Bosszú? Más oka lehet, hogy elvették Gödtől a Samsungot

A kormány gyakorlatilag elvette az ellenzéki vezetésű várostól a koreai cég gyárát, így az adóbevételeket is. A helyiek a pénz miatt dühösek, Orbán politikai bosszúját emlegetik. Pedig van olyan forgatókönyv is, hogy a kormány biztosra akar menni: senki ne akadékoskodhasson majd a gyárbővítés miatt.

Egyelőre nem változtak az inflációs várakozások. A karanténidőszak idején nőtt a családon belüli erőszakkal összefüggő esetek száma – erről Szentkirályi elmondta, hogy üzemelnek az áldozatsegítő központok, a kijárási korlátozások pedig nem terjednek ki azokra, akik a családon belüli erőszak miatt segítséghez folyamodnak. Másrészt az Emmi folyamatosan működtet védett házakat, vizsgálják a kapacitásokat, és ha úgy látják, hogy bővítésre van szükség, akkor erre lesz lehetőség. Az Igazságügyi Minisztérium is dolgozik a helyzet megoldásán.

„Plató” szakasz

Milyen hosszú lehet a május 3-i tetőzés után az úgynevezett plató szakasz? Gulyás szerint ez akár hetekig is eltarthat, de különböző számítások vannak. Amíg pedig nincs vakcina a vírus ellen, addig valamilyen formában együtt kell élni a koronavírussal.

AZ AMERIKAI SZAKEMBEREKHEZ HASONLÓAN A MAGYAR VIROLÓGUSOK ÉS MATEMATIKUSOK IS AZT VALÓSZÍNŰSÍTIK, HOGY SZEPTEMBERBEN-OKTÓBERBEN „NAGY ESÉLLYEL” LEHET MÁSODIK SZAKASZA A JÁRVÁNYNAK.

Gulyás szerint a vírusnak akkor lesz egyértelműen vége, ha lesz ellene vakcina; amíg ezt nem érjük el, addig a tömegimmunitás a szakértők szerint 60-70 százalékos társadalmi átfertőzöttségnél következik be, ezt azonban a kormány szeretné elkerülni. Közel 60 ezer teszt után kijelenthető, hogy Magyarországon az átfertőzöttség mértéke lényegesen kisebb, mint Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban.

Az önkormányzatok a május 1-i hosszú hétvégére megkaphatják azokat a szigorúbb intézkedéseket lehetővé tevő jogosítványokat, amik a húsvéti hétvégén rendelkezésükre álltak.

Kásler Miklós munkájáról Orbán Viktor dönt, az egészségügy pedig jól teljesít. Gulyás szerint ma a kórházi ágyak lefoglaltsága éves szinten 66-68 százalék. 2010 és 2018 között 3 ezerrel csökkent az ágyszám, ez azonban Gulyás szerint nem politikai, hanem orvosszakmai kérdés.

A válság felhívja a figyelmet az egészségügy finanszírozására, amelyet lehet, hogy át kell alakítani. „Át kell gondolni, hogy jók-e azok a finanszírozási formák, amelyek azt ösztönzik, hogy a betegek minél több időt töltsenek a kórházakban” – mondta Gulyás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!