2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Mesterházy az MSZP új frakcióvezetõjeForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-04 09:09:11
Mesterházy Attila vezeti a parlament szocialista frakcióját az új ciklusban - jelentették be a képviselõcsoport alakuló ülésének szünetében hétfõn.

Mesterházy Attila az új kormány tagjaival kapcsolatban újságírók elõtt megjegyezte: kérdés, helyes-e, hogy jogász felügyeli majd a mezõgazdaságot, valamint "oligarchára akarják bízni az oligarchák elleni küzdelmet". Nevet egyik poszttal kapcsolatban sem említett. Lendvai Ildikó leköszönõ pártelnök megerõsítette, hogy nem pályázik az új ciklusban parlamenti alelnöki posztra.

Nagy többséggel választották frakcióvezetõvé Mesterházy Attilát az új MSZP-frakció alakuló ülésén hétfõn Budapesten. 59 fõs lesz a képviselõcsoport, 55 képviselõ vett részt az alakuló ülésen, közülük 50-en szavaztak Mesterházy Attilára. Hárman nem támogatták frakcióvezetõvé választását, 2 voks érvénytelen volt - mondta Lendvai Ildikó távozó pártelnök újságíróknak. Késõbb döntenek arról, ki lesz a két frakcióvezetõ-helyettes és a frakcióigazgató.

Mesterházy Attila arról beszélt, hogy elfogadták hétfõn a frakció új szervezeti és mûködési szabályzatát, az Országgyûlés alakuló ülését elõkészítõ tárgyalások is szóba kerültek. Itt három alapelvet tart fontosnak az MSZP: ezután is demokratikusas mûködjön a parlament, ne csorbulhasson a kormányt ellenõrzõ szerepe, beleértve a miniszterelnök beszámoltatását, valamint foglalkozzon a Ház fontos társadalmi problémákkal az új ciklusban - sorolta. A frakció tárgyal azon törvényjavaslatokról is, amelyeket az alakuló ülésre terveznek benyújtani. Részleteket ezzel kapcsolatban a frakcióvezetõ nem mondott, csak annyit, hogy május 14-ig többször foglalkoznak a képviselõk az elõterjesztésekkel.

Az új kormányzati struktúra kapcsán Mesterházy Attila azt mondta: választ szeretnének kapni arra, hogy a foglalkoztatással, munkahelyteremtéssel és a dolgozók érdekeivel hol és milyen súllyal foglalkoznak majd, ki és milyen formában felel a fenntartható fejlõdésért, valamint hova tartozik majd az új struktúrában a fogyasztóvédelem ügye.

Lendvai Ildikó a sajtótájékoztatón megerõsítette, hogy nem pályázik parlamenti alelnöki posztra. Ezt azzal indokolta, hogy "én vagyok az egyetlen személy, akinek a részérõl ez most nem volna elegáns". Arról ugyanakkor nincs szó, hogy ne venne részt a frakció munkájában, mint mondta: "csak gyõzzék majd hallgatni a parlamenti vitákban meg a párt politikai karakterét formáló vitákban. Nem a pulpituson szeretnék ülni, hanem a frakcióban".

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!