2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Kórházkiürítés miatt küldték haza félig lebénulva, hamarosan meghaltForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-24 17:58:24
Címkék: Bihari hírek
A jelenlegi járványügyi helyzetre tekintettel, időközben – a rehabilitációs és krónikus betegágyak átmeneti felszámolása miatt – a betegek áthelyezése jelen esetben nem kivitelezhető. Hozzátartozóval egyeztetve a beteget kielégítő általános állapotban, betegszállítóval otthonába szállíttatjuk

– olvasható egy 72 éves orosházi férfi zárójelentésében, akivel április 21-én délelőtt értek haza a betegszállítók.

ALIG 12 ÓRÁVAL KÉSŐBB A BETEG MEGHALT.

A férfinél három éve Alzheimer-kórt diagnosztizáltak, egészségi állapota ugyan folyamatosan romlott, de képes volt egyedül enni és kikelni az ágyból. Április 11-én szombaton agyi infarktust kapott, és bal oldalára teljesen lebénult, mentővel az Orosházi Kórház sürgősségi osztályára vitték, ahonnan aztán a neurológiai osztályra került.

A látogatási tilalom miatt Nagyné Kiss Mária telefonon két naponta hívta és egyeztetett élettársa kezelőorvosával, aki elmondta, hogy „párja infúziót és véralvadásgátlót is kap, de állapota változatlan”. Április 20-án, hétfőn már az orvos telefonált a nőnek.

Azzal kezdte, hogy ne ijedjek meg, de a párom a rehabilitációs osztályra nem tud átkerülni, mert azt ki kellett üríteni, ezért hazaküldik. Elmondta azt is, hogy már olyan az állapota, hogy elméletileg otthon is el tudom majd látni. Tisztába tudom tenni, és az etetéssel sem lehet gond, mert darabosat, akár fasírtot is, tud enni

– mondta az Indexnek a nő.

„Orvosszakmai kérdésnek kell lennie”

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) utasítása alapján április 15-ig kellett a kórházi ágyak minimum 60 százalékát szabaddá tenni, aztán a koronavirus.gov.hu-n az jelent meg, hogy április 19-ig tegyék szabaddá a kórházak közfinanszírozott ágykapacitásának 50 százalékát, ami a „következő ütemben” 60 százalékra emelkedik.

EZ ÖSSZESEN 39 500 ÁGYAT JELENT.

Miközben az utasítás hatására a kórházak rohamtempóban kezdték felszabadítani az ágyakat, a rokonok egyre kétségbeesetten próbálták megoldani beteg hozzátartozójuk otthoni ellátását. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs április 15-i tájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy „újabb összefogásra van szükség” ahhoz, hogy a családtagok megértsék és segítsék a kórházak kiürítését, és otthon lássák el beteg rokonaikat, akik szerinte nem szorulnak kórházi ellátásra ezekben a nehéz napokban. Arról is beszélt, hogy a hazabocsátásnak orvosszakmai kérdésnek kell lennie, és nem az ágyfelszabadítási utasítás fogja meghatározni önmagában, hogy kit küldenek haza.

Senkit nem küldhetnek úgy haza, hogy később bármilyen egészségkárosodással néz szembe emiatt

– ígérte Müller.

Bár a zárójelentés szerint Nagyné Kiss Mária élettársa „kielégítő általános állapotban” volt,

A NŐ SZERINT PÁRJÁT HAZAKÜLDTÉK MEGHALNI.

A férfi magához képest is sokat fogyott, a lábán több helyen felfekvések alakultak ki, mert azon az osztályon, ahol feküdt, nem tudták tornáztatni, mondta a nő. Szerinte a kórház részéről az is túlzás volt, hogy a teljesen magatehetetlen férfi táplálása könnyen megoldható lesz majd.

Sonkás tésztával próbáltam etetni úgy, hogy félcentisre daraboltam a tésztát, de még így sem tudta lenyelni. Végül leturmixoltam, és tejjel hígítottam fel. Háromnegyed óra alatt végeztünk

– mondta.

Mária este még tisztába tette párját, fél 11 körül pedig próbálta átforgatni a férfit, ekkor vette észre, hogy szájából véres váladék folyik. Miután élettársa semmire nem reagált, kihívta a mentőket, akik fél óráig próbálták újraéleszteni, sikertelenül. A férfi pont április 21-én lett volna 73 éves.

Kerestük a kórházat, hogy megtudjuk, miért ítélték meg úgy, hogy a beteg „kielégítő általános állapotban” van, és azt is, hogy tesztelték-e koronavírusra azokat a betegeket, akiket a kórházi ágyak felszabadítása miatt küldtek haza. A férfi élettársa erre rákérdezett párja kezelőorvosánál, aki azt válaszolta, hogy „a beteg vírusmentes osztályon feküdt, elméletben nem kaphatott el semmit”. Ha kérdéseinkre válaszolnak, közöljük.

Cikkünk megjelenése után megérkezett a kórház válasza. Ebben azt írták, hogy a konkrét esettel kapcsolatban a személyiségi jogok miatt részletes tájékoztatást nem adhatnak,

azt viszont elmondhatjuk, hogy a beteg hazabocsátása előtt aktív kezelést már nem igényelt. A bent fekvés során a hozzátartozó jelezte, hogy az ápolási osztályon történő elhelyezéstől elzárkózik. Ezt követően bocsátottuk haza.

Hozzátették: a kórházban fekvő betegeknél a hatályos eljárásrend alapján történnek a koronavírus tesztek, a kórház ilyen betegek ellátására jelenleg nem kijelölt intézmény. Azt is írták, hogy „az ágyak kiürítése miatt az Orosházi Kórházban nem volt szükség orvosi ellátásra szoruló beteget haza bocsátani, mivel a lecsökkent betegforgalom miatt az ágykihasználtságunk április elején egyébként is 40% alatt volt.”

(Borítókép: Az orosházi kórház rendelőintézete. Fotó: google streetview)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!