2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Müller Cecília: Megkeresik a fertőzésből kigyógyult betegeketForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-25 09:39:51
Címkék: Bihari hírek
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kezdte az operatív törzs pénteki tájékoztatóját, ami főként arról szólt, hogy az idősekre fokozott figyelmet kell fordítani. Ennek a védelemnek része, hogy a kormány 2021-től fokozatosan visszavezeti a 13. havi nyugdíjat, de ezenkívül is számtalan intézkedés történt, amely az időseket segíti:
  • egyszerűsítették a gyógyszerek felírási lehetőségeit és azok kiváltásának szabályait is;
  • az élelmiszerboltokban külön idősávot vezettek be, amikor csak az idősek vásárolhatnak;
  • a Népegészségügyi Központ külön zöldszámon ad tájékoztatást az idős embereknek;
  • az önkormányzatoknak pedig kötelességük gondoskodni az idősekről, amennyiben ezt a hozzátartozók nem tudják megtenni;
  • 2 millió maszkot és 300 ezer kesztyűt adnak az idősotthonoknak.

Rétvári ezután hosszasan részletezte, hogy az elmúlt tíz évben milyen intézkedéseket tettek az idősekért. Végezetül hozzátette: „A tisztelet mondatja velünk azt, hogy fokozatos figyelem illeti meg az időseket.”

Gyógyult betegektől kérnek vérplazmát - az operatív törzs április 24-i tájékoztatója

Müller Cecília országos tisztifőorvos először az elmúlt 24 óra eredményeit ismertette. Az igazolt fertőzöttek száma jelenleg 2383 fő Magyarországon, 11 ember meghalt, így jelenleg összesen már 250 elhunytat tartanak számon. A halálos áldozatok között kisebb számban vannak olyanok, akik fiatalabbak voltak, de ők is krónikus betegségekben szenvedtek, mondta Müller. Ugyanakkor a gyógyultak száma is növekszik, 411 fő teljesen felépült, és eddig összesen 58 251 embertől vettek mintát. Többen vannak kórházban, mert esetükben a betegség súlyosabb formában zajlik. Jelenleg 877 embert ápolnak kórházban, 61 beteget pedig lélegeztetni kell, de az ő helyzetük sem reménytelen, hangsúlyozta Müller.

Az országos tisztifőorvos közölte, hogy a járvány ideje alatt folyamatosan zajlanak a kutatások. Emlékeztetett, hogy Magyarország kötelező védőoltási rendszert működtet, ezzel 12 fertőző betegség ellen tudnak védekezni. Elmondta, hogy  jelenleg is zajlik egy vérplazma-terápia.

A vérplazmát egy felgyógyult betegből nyerték. A beteg, aki kapja ezt a vérplazmát, három mennyiségben kapja meg: tegnap, ma és holnap. Az eljárás lényege a passzív immunizáció. Ha valaki átesik a betegségen, a szervezete ellenanyagokat termel a vírus ellen. A kutatók csak a vérplazmában lévő ellenanyagokat használják fel, a beteg pedig lényegében kész ellenanyagot kap. Nem várunk arra, hogy a szervezet maga termeljen ellenanyagot. Készen juttatnak ellenanyagot a beteg szervezetébe

– magyarázta Müller.

Szükségük van olyanok vérplazmájára, akik átestek a betegségen, ezért a fertőzésből kigyógyult betegeket megkeresik, és „emberbaráti szeretetből arra kérik őket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez”.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője közölte, hogy új határátkelőhely nyílt meg Ausztria és Magyarország között a hegyeshalmi határátkelőhely leterheltsége miatt.

Elmondta azt is, hogy pénteken több kórházba – a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba, a Dél-pesti Centrumkórházba, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe és a Szent János Kórházba, valamint Veszprémbe, Székesfehérvárra, Tatabányára és Ajkára – is védőeszközöket szállítanak, melyet a továbbiakban is biztosítani kívánnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hétvégén mindig több szabálysértéssel találkoznak, ezért arra kért mindenkit, hogy tartsa be a korlátozó intézkedéseket. Lakatos emlékeztetett arra is, hogy a polgármesterek a hétvégére ismét felhatalmazást kaptak, hogy a településeiken betartassák a szabályokat.

Ma is kérdeztünk, de minek?

A tájékoztató végén Gál Kristóf, az ORFK szóvivője felolvasta azt a néhány újságírói kérdést, amit kiválogattak. Az Index arra lett volna kíváncsi, hogy

HÁNY EMBERT, MENNYI IDŐ ALATT ÉS AZ ORSZÁG MELYIK RÉSZEIN TERVEZNEK TESZTELNI A PALKOVICS LÁSZLÓ INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTER ÁLTAL BEJELENTETT – JÖVŐ HÉTEN INDULÓ – TÖMEGES, REPREZENTATÍV TESZTELÉS SORÁN, ILLETVE EZEKET AZ EMBEREKET MILYEN SZEMPONTOK SZERINT VÁLASZTJÁK KI?

Kérdésünket nem olvasták be, így arra választ sem kaptunk. A feltett újságírói kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy

  • a vérplazma-terápia megelőzésre nem alkalmazható, a gyógyításban kap szerepet;
  • a Tatabányai Kórházból több egészségügyi dolgozó esett ki koronavírus-fertőzés miatt. Több egyeztetés is zajlott, hogy az ellátás folyamatos és biztosított legyen, és az intézmény főigazgatója erre garanciát vállalt;
  • a kiskunhalasi mobil kórház elkészült, a szükséglet határozza meg, mikor kezd működni, a személyzet biztosított;
  • el kell különíteni azokat az árucikkeket, melyeket hőkezelés nélkül fogyasztunk (például felvágottak) a zöldségféléktől, a csomagolatlan pékáruktól;
  • elsősorban az önkormányzatok feladata lesz betartatni, hogy az emberek az üzletekben is viseljék a maszkot, ebben részt vehetnek a közterület-felügyelők és a polgárőrök is.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!