2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Maruzsa Zoltán: Megtartják az írásbeli érettségiket május 4-tőlForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-25 10:00:33
Címkék: Bihari hírek
Jelenleg nem látok indokot arra, hogy az érettségit elhalasszuk, maximális egészségvédelmi intézkedések mellett ezért május 4-től megtartják az írásbeli érettségiket – jelentette be egy videóban Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár.

Maruzsa Zoltán amiatt szólalt meg, hogy egyszer már döntés született a május 4-i érettségiről, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter – csütörtöki Kormányinfón elhangzott – szavai bizonytalanságot okoztak. Gulyás Gergely ugyanis azt mondta: minden lehetőség adott, hogy május 4-én biztonságban megtartsák az írásbeli érettségit, de felhatalmazták Maruzsa Zoltánt, hogy szabadon döntsön akár egy-két hetes halasztásról is.

Maruzsa, aki a koronavírus-járvány idején az oktatási rendszer működéséért felelős akciócsoport vezetője is egyben, a videóban most arról beszél, hogy az érettségik időpontját a járvány alakulásától függően eleve május 4. és 21. közé tervezték. Az időpontról szóló döntés nem politikai kérdés, szögezi le az államtitkár.

A köznevelési államtitkár az érettségik időpontjáról egyeztetett a Nemzeti Pedagógus Karral, a Pedagógusok Szakszervezetével, az Oktatási Hivatallal, a Klebelsberg Központtal, kikérte az országos tisztifőorvos véleményét. Online egyeztetett az Országos Diáktanáccsal is. A megbeszélésen részt vevő 19 ember közül 17-en szavaztak az érettségik május 4-i megtartása mellett, mondja Maruzsa, aki szerint

a diákok érettségizni akarnak.

Az államtitkár egy tudományos konferenciára is utal, ahol az ország legnevesebb járványügyi szakértői úgy nyilatkoztak, hogy

az érettségit meg lehet, és mielőbb meg is kell tartani. Mégpedig most, amikor a járvány kontroll alatt van, amikor az esetszám alacsony szinten stabilizálódik.

Mindezek alapján az érettségikre eredetileg kijelölt május 4-i időpontot fenntartják, és maximális egészségvédelmi intézkedések mellett lebonyolítják az érettségit.

Idén csak írásbeli vizsgák lesznek. Szóbeli csak azon tárgyaknál lehet, ahol nincs lehetőség írásbelit tartani, ez 3178 diákot érint. Egy teremben legfeljebb 10 diák ülhet. A vizsga senki számára nem kötelező, az érettségit ősszel is le lehet tenni. Most viszont csak azok érettségizhetnek, akiknek erre a továbbtanulás miatt van szükségük, előrehozott vizsgákat nem lehet tenni.

Az érettségi megtartása vagy halasztása mellett szóló szakmai és politikai érveket ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!