2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Zsiday Viktor: Egész éves szenvedés előtt állunkForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-25 10:40:26
Címkék: Bihari hírek
„A vírushelyzet nem jól lett kezelve, nincs megoldva, és újabb problémákat fog okozni” – jelentette ki blogján Zsiday Viktor. A befektetési szakember Fenntartható-e a részvénypiaci emelkedés? címmel tette közzé legújabb írását csütörtökön, amelyben az előttünk álló időszakról értekezik.

„Az európai és amerikai politikusok és befektetők láthatóan azt hiszik, hogy a kínai mintát követik országaik: komoly erőfeszítésekkel leverik a vírus első hullámát, majd újranyitják a gazdaságot” – írja a bejegyzésben. Zsiday szerint ez azonban nem igaz, illetve nem kivitelezhető, mert a rendkívül szigorú kínai korlátozásokkal szemben az európai karanténok „félszívűek” voltak, azaz nem vették őket elég komolyan.

Az európai és amerikai politikusok (kivéve néhány országot) majdnem haszontalanul pocsékoltak el 4-6 hetet az emberek életéből, a gazdaságból. Sikerült úgy összeomlasztani a gazdaságot, hogy cserébe elég kevés haszna volt: még mindig napi több ezer új eset van Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban. (...) Mivel a reprodukciós rátát még karanténnal is alig sikerült egy alá szorítani, a »nyitás« után szinte biztos, hogy 1 fölé fog menni, azaz újra elkezd terjedni a vírus

– írja.

Zsiday jóslata szerint ez, mármint a vírus újbóli terjedése, „még nem is lenne annyira baj, ha lenne mondjuk 100 fertőzött, mert abból kellő óvatossággal csak sokára lenne több tízezer. A baj az, hogy eleve sok százezerről indulunk, és ebből szinte garantálható, hogy a nyitások után pár héttel, valamikor a nyár folyamán, ismét nagyon komoly baj lesz.”

A szakember szerint a befektetők tévednek, amikor azzal hitegetik magukat és az embereket, hogy az élet nyártól fokozatosan tér majd vissza a rendes kerékvágásba, mert úgy látja, nem így fog történni. „És ha tévednek, akkor ez a befektetési termékek árában is meg fog nyilvánulni” – teszi hozzá.

Zsiday Viktor a poszt végén egyúttal magának is fenntartja a tévedés lehetőségét. „Őszintén remélem, hogy valamit rosszul látok, és nincs igazam a fentiekkel, de mivel nem követtük azoknak az országoknak a receptjét, akik valamennyire sikeresek voltak (Kína, Tajvan, Korea), ezért a 2020-as évben a járvány fog uralni mindent Európában és USA-ban is. Ebből nem lesz így V alakú fellendülés, hanem egész éves szenvedés, sok gazdasági kárral és halottal.”

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!