2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Elindult a létszámcsökkentés a Budapest AirportnálForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-26 20:02:34
Címkék: Bihari hírek
Közleményt adott ki csütörtökön a Budapest Airport, amiben bejelentették, hogy elkerülhetetlenné vált a létszámcsökkentés a kieső légi forgalom miatt. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma több mint 99%-át elveszítette. A közlemény szerint:

A repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. a válság kezdete óta minden lehetséges intézkedést megtett a munkahelyek védelméért, azonban a vállalat hosszú távú és hatékony működésének biztosítása, valamint a megmaradó munkahelyek védelme érdekében elkerülhetetlenné vált a létszámcsökkentés a BUD csoport munkavállalóinak körében.

Európa legforgalmasabb repülőterei 90% körüli forgalomkiesést regisztráltak 2020 áprilisában, a budapesti reptérhez hasonló méretűek forgalma 99%-kal csökkent. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) becslése alapján az európai repülőterek utasforgalma az elkövetkező két évben vagy még hosszabb ideig nem fogja elérni a válság előtti szintet.

03
Fotó: Huszti István / Index

A közlemény kitér arra is, hogy:

  • a Ferihegyi repülőtér utasforgalma áprilisban 99,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Míg 2019 áprilisában átlagosan napi 44 ezer induló és érkező utas haladt át a repülőtéren, 2020 áprilisában ez a szám alig éri el a 275 főt.
  • A korábbi tizenhat helyett jelenleg egyetlen csatornán végzik az utasok biztonsági átvizsgálását, a repülőtéren.
  • Minden kereskedelmi egység zárva tart, és a terminálépület jelentős részét is lezárták.
  • A repülőtér központi utasforgalmi csarnoka is üresen áll.

A budapesti repülőtér utasforgalma valószínűleg sem idén, sem a következő két-három évben nem fogja elérni a korábban prognosztizált 17 millió, sem pedig a tavaly regisztrált 16 millió főt, és így nem tudják fenntartani az ezekhez az utasszámokhoz alakított dolgozói létszámot.

A létszámcsökkentés elsősorban azokat a munkaköröket érinti, amelyekben a forgalomcsökkenés miatt jelentősen csökkent a munkavégzés. A Budapest Airport elhalasztotta minden munkavállalói és céges rendezvényét, és készenléti szabadságot (az alapbér egy részének fenntartása mellett), illetve részmunkaidős munkavégzési lehetőséget ajánlott fel a dolgozóknak, amivel sikerült mérsékelni az elbocsátások számát, a jövőben pedig vizsgálni fogják a kormány munkahelyvédelmi csomagjának alkalmazhatóságát. 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!