2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A nyaralókat nem érinti a görög válságForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-04 10:17:00
Tüntetések már hétfõn és általános sztrájk szerdán. Így fogadták a görögök az athéni kormány által bejelentett megszorító intézkedéseket, amelyek az uniótól És Nemzetközi Valutaalaptól kapott 110 milliárd eurós hitel feltételei.
Az RTL Híradó által megkérdezett szakember szerint a Görögországba utazóknak nincs mitõl tartaniuk.

Kukásautók lepték el Athént és bénították meg a közlekedést. A szemétszállítók azt mondják, addig tüntetnek, ameddig a kormány nem vonja vissza intézkedéseit.

„Harcolni fogunk, nem engedjük, hogy nyomorba taszítsanak minket” - mondta egyikük.

Utcára vonultak az önkormányzati dolgozók is. A megszorítások legsúlyosabban õket, pontosabban az 1 millió görög közalkalmazottat érintik. A RTL Híradója által megkérdezett szakértõ szerint a kisebb jövedelmûek 2-2 és fél, a magasabb jövedelmûek akár 3 és fél havi fizetésüket is elveszthetik.

„Ha valakik átlagosan elvesztik a 3 havi jövedelmet, az sokkoló. Ezek az intézkedések sokkolták a görög társadalmat. A reakció ehhez képest nem is volt olyan nagy” – mondta Fokasz Nikosz, az ELTE egyetemi tanára.

Az egyetemi tanár ugyanakkor hozzátette, hogy az emberek érzelmei miatt kiszámíthatatlan a megszorító intézkedések társadalmi hatása. A tüntetések mindenesetre szerinte a turistákat nem érintik.

„A nyaralóknak semmitõl sem kell tartaniuk. A nyaralók túlnyomórésze ugyanis elkerüli Athént. Tehát a szigetekre mennek, tengerpartra mennek. Ott semmi nyoma nem lesz ennek” – mondta Fokasz Nikosz.

A görög miniszterelnök azt mondja, az ország jövõje a tét, így mindenképpen véghezviszik a reformokat. A közvélemény-kutatások szerint egyébként a görögök fele tüntetni készül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!