2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Otthoni felügyeletben várhatja tárgyalását a tanárnőjét megkéselő győri diákForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-29 10:24:08
Címkék: Bihari hírek
Négy hónappal azután, hogy egy, a társai által visszahúzódónak ismert 17 éves győri diák megkéselte tanárnőjét óra közben, a győri Jedlik Ányos középiskolában, a rendőrség lezárta az ügyben a nyomozást, és a papírokat megküldte vádemelési javaslattal a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnek, írtuk április 23-án. A Blikk most azt írja, a törvényszék úgy döntött, hogy otthoni felügyelet alatt várhatja a tárgyalást a diák, így kedd reggel elhagyhatta celláját. A fiú ellen előre kitervelten, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat.

 

A Blikk azt írja, a szülei érkeztek Veszprém megyéből a 17 éves fiúért, aki december eleje óta ült letartóztatásban. A család ügyvédje a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a fiú "élete legnagyobb meglepetésének, legboldogabb napjának" nevezte a mait, amikor a cella helyett otthoni felügyelet alá kerülhetett át.

Dr. Gál Katalin ügyészségi szóvivő a Blikknek elmondta, hogy "az elsőfokútól homlokegyenest eltérő döntés született most a törvényszéken, mert úgy látták, a szökés és elrejtőzés veszélye – ha fennáll is – bűnügyi felügyelettel kiküszöbölhető. Azt az indokot pedig, hogy az eljárást megnehezítheti a diák, ha szabadlábon védekezik, a törvényszék nem látta alaposnak".

Ahogy korábban megírtuk, a diákról több társa is azt mondta: már a fizikaóra előtt közölte, ha hármast kap a dolgozatára, leszúrja a tanárt. A rendőrség azt írta, hogy a fiú azzal az indokkal ment a tanári asztalhoz fizika órán, hogy a füzetében mutatni akar valamit a tanárnőnek, majd mögé került, és a zsebkésével egy alkalommal hátba szúrta az 51 éves nőt.

MIUTÁN A TANÁRNŐ A FÖLDRE KERÜLT, A FIÚ FÖLÉ GUGGOLVA TÖBBSZÖR MEGPRÓBÁLTA MEGSZÚRNI ŐT. AZ ASSZONY A KARJAIT MAGA ELÉ TARTVA PRÓBÁLT VÉDEKEZNI. A FIÚ CSAK AKKOR HAGYTA ABBA A TÁMADÁST, AMIKOR EGYIK OSZTÁLYTÁRSA KIVETTE A KEZÉBŐL A KÉST.

A nyomozás során kirendelt orvosszakértői vélemény szerint a mellkast ért szúrás alkalmas lehetett volna arra, hogy megölje vele a tanárnőt. A rendőrség a fiúval szemben előre kitervelten, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást.

Vádat emeltek

Előre kitervelten, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség az ellen a 17 éves diák ellen, aki tavaly decemberben tanórán megkéselte osztályfőnökét egy győri szakközépiskolában - tájékoztatta a megyei főügyész kedden az MTI-t.

Takács Péter közleménye részletezi is az esetet:

A Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának tanulója december 5-én a második tanórán hármas érdemjegyet kapott korábbi matematika dolgozatára, amely annyira felzaklatta, hogy azt mondta osztálytársainak, le fogja szúrni a tanárnőt.

A fiú kijelentését a társai nem vették komolyan, mert korábban is mondott már hasonlókat, emellett a tíz centiméter pengehosszúságú kését is mutogatta már nekik.

A következő dupla angolóra végén, miközben osztálytársai a tanár engedélyével az ötödik órában írandó fizika dolgozatra készültek, zenét hallgatott és azt mondta, hogy "nem tanul, mert nem lesz óra és dolgozat sem", az óra végén pedig elajándékozta fülhallgatóját, azzal a kijelentéssel, hogy "neki arra már nem lesz szüksége".

Az ötödik, fizikaóra elején a fiú azt mondta a padtársának, hogy "megvan a terv", majd azt színlelve, hogy a füzetében szeretne mutatni valamit a tanárnőnek, kiment hozzá és odaadta a füzetét. Abban a pillanatban osztályfőnöke mögé lépett és bal oldalán, lapockatájékon hátba szúrta.

A tanárnő a földre rogyott, a diák pedig mellé guggolt és a feje fölé emelt késsel még kétszer lesújtott a nő nyaka és mellkasa felé. A fiút az egyik osztálytársa fékezte meg, aki elvette tőle a kést. Miután a vádlottól megkérdezte, hogy miért csinálta, azt felelte, hogy "majd ebből tanul, elegem van a tanárnőből".

Az 51 éves tanárnő életveszélyes állapotba került, légmell és vérmell alakult ki nála, bal tüdeje összeesett, több végtagja is sérült és nem zárható ki maradandó fogyatékosság kialakulása.

A vádirat szerint a jelenleg bűnügyi felügyelet hatálya alatt álló fiatalkorú fiú átlagot meghaladó értelmi képességgel rendelkezik.

Bűncselekményéért tizenöt év szabadságvesztés is kiszabható.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!