2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Szuperbiztos koronakórház lesz a szegedi lézerközpontbanForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-29 10:35:20
Címkék: Bihari hírek
A szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóközpontban is átmeneti kórházi kórtermeket alakítanak ki a járvány miatt. A szabad kapacitásokkal rendelkező lézerközpontban kihelyezett intenzív koronás osztályok működnek majd a Szegedi Egyetemmel együttműködésben. Az erről, illetve kapcsolódó kisebb munkálatokról szóló honvédségi beszámolót a HVG szúrta ki.

Az egyetem közleménye szerint a lézerközpont két csarnokát Szabó Gábor, a lézerközpont vezetője ajánlotta fel arra az esetre, ha a járványügyi helyzet alakulása szükségessé tenné a fertőzött betegek ellátását.

A Honvédség közleménye szerint ez egy „szuperbiztos” intézmény lesz: speciális szűrőberendezésekkel negatív légnyomást létrehozva zárják majd ki a vírus kiszabadulását. A központ speciális szűrőberendezésekkel ellátott csarnokaiban szükség esetén a kritikus állapotú betegek ellátása történne. A HVG úgy tudja, hogy a lézerközpont egy nagyobb helyisége még üresen áll, ebbe fogják az osztályt költöztetni.

Az 1400 négyzetméteres osztály – az ELI alaprendeltetéséből és szigorú biztonsági előírásaiból fakadóan – kiválóan alkalmas arra, hogy biztosítsa a fertőzött betegek ellátását, hiszen a speciális szűrőberendezésekkel negatív légnyomás hozható létre, így kizárható a vírus kijutása az intézményből

– írja a Szegedi Tudományegyetem.

Az ellátóhelyen összesen 118 ágyat helyeztek el, melyekhez kiépítették az oxigén csatlakozást. A „kórtermekben” kizárólag kritikus állapotú páciensek ellátása történne, addig amíg az intenzív lélegeztetési igény fennáll. Ezt megelőzőn, illetve ezt követően a páciensek ellátása a Kálvária sugárúti II-es kórházban zajlana.

A vészhelyzeti protokoll szerint összesen 1093 ágyat kell biztosítania a Szegedi Tudományegyetemnek, ezekből 395-nek alkalmasnak kell lennie a lélegeztetésre is. „Annak érdekében, hogy ez meg tudjon valósulni Szegeden és környékén, összefogtunk az európai lézerközpont helyi intézetével” – mondta Rovó László, az egyetem rektora. A kiegészítő helyiségeképítésében földmunkákkal segít a katonaság.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!