2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A járvány miatt szívnak a szülők, de többet dolgoznak otthon az apák, mint korábbanForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-30 14:50:29
Címkék: Bihari hírek
A koronavírus miatt bevezetett korlátozások óta Magyarországon a családokban elvégzendő munka mennyisége jelentősen megnőtt - derül ki magyar szociológusok és politológusok friss kutatásából. Ezzel párhuzamosan az is megfigyelhető, hogy a magasabb státuszú családokban

A FÉRFIAK EBBŐL MOST NAGYOBB RÉSZT VÁLLALNAK, MINT KORÁBBAN.

Fodor Éva (Közép-európai Egyetem), Gregor Anikó (ELTE-TáTK, Freie Universität Berlin), Koltai Júlia (Társadalomtudományi Kutatóközpont, ELTE TáTK) és Kováts Eszter (ELTE ÁJK) online kérdőívezéssel csaknem kétezer embertől gyűjtött be válaszokat.

AZ ÁPRILIS 6 ÉS 14 KÖZÖTT, 1966 FŐ ONLINE  MEGKÉRDEZÉSÉVEL KÉSZÜLT KUTATÁS NEM A TELJES NÉPESSÉGRE, HANEM CSAK A LEGALÁBB ÉRETTSÉGIVEL RENDELKEZŐ, INTERNETEZŐ KISGYEREKESEK CSOPORTJÁRA REPREZENTATÍV.

A CEU által támogatott kutatás szerint ezeket a szülőket is fenyegetheti a munkanélkülivé válás veszélye, miközben sokan kénytelenek közülük a korábbi munkahelyük helyett otthonról, távmunkában dolgozni. A bölcsődék, óvodák és iskolák bezárásával és a nagyszülői segítség kiesésével közben újabb teher hárult a családokra:

A SZÜLŐKNEK A FIZETETT MUNKÁJUK MELLETT AZ ISKOLAI OKTATÁS, ILLETVE A MEGNÖVEKEDETT GYEREKGONDOZÁS, IS A FELADATUK LETT, SŐT IDŐSGONDOZÁS IS HÁRULHAT MOST RÁJUK.

A kutatás megállapításai között szerepel, hogy:

  • A vírus előtt a megkérdezett családok több emberre számíthattak a gyerekekkel kapcsolatos teendőkben (jellemzően nagyszülők vagy más családtagok segítettek nekik), de ennek a segítségnek a mértéke az intézkedések óta számottevően visszaesett.
  • Több mint duplájára nőtt a járvány miatt azoknak a felnőtteknek az aránya, akik magukon kívül senki másra nem számíthatnak a gyerekek ellátásában.
  • A megkérdezett, magas státuszú szülők elenyésző kisebbsége veszítette el állását vagy volt kényszer szabadságon, de az álláselveszítők szinte mindegyike nő, és az érettségizett nők jobban érintettek, mint a diplomások.
  • Jellemzően szellemi munkát végeznek a megkérdezettek, akiknek a 70 százaléka azt mondta: valamilyen formában megváltozott a munkabeosztása.
  • A megkérdezett nők közel fele, a férfiak közel harmada számolt be arról, hogy áttért home office-ra.
  • Azokban a családokban, ahol több szülő neveli a gyerekeket, a feladatok elosztásában a munkahely biztonsága a legfontosabb.
  • A nők azok, akik inkább úgy érzik, hogy most az otthoni munkavégzés során több a feladatuk, mint korábban.
  • A férfiak a járvány miatt kialakult helyzetben a gyerekneveléssel kapcsolatos munkákból és a házimunkákból is jobban kiveszik mint korábban.
  • A nők többségének azonban még így is sokat segítene, ha a partnerük nagyobb részt vállalna a háztartási és a gyerekneveléssel kapcsolatos feladatokból.

Bár a fenti megállapítások nem általánosságban a kisgyereket nevelők csoportrájára igazak, a kutatás előkészítése egy későbbi, országos reprezentatív mintás felmérésnek.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!