2024. július 22. Hétfő, Magdolna.
 
Az óvodafejlesztések segítik a helyben maradást a kistelepülésekenForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2020-07-17 18:21:08
Címkék: Bihari hírek
Az óvodafejlesztések segítik a helyben maradást a kistelepüléseken, a Magyar falu program célja az elmúlt évtizedekben tapasztalt népességcsökkenés megállítása - közölte Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken a Jász-Nagykun megyei Tószegen.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, miután átadta a program keretében felújított Tószegi Óvodát, elmondta: a program hosszú távú, de már az első év eredményei alapján számos kistelepülésen a helyben maradás és a beköltözés iránti fokozott igényről számoltak be. A kistelepüléseken élők üdvözlik a rugalmasságot, gyors végrehajtást, az elérhető források nagyságát, illetve az előfinanszírozást.

 

A kormány 2018-ban hirdette meg a Magyar falu programot, a végrehajtása 2019-ben indult.

A kistelepüléseken élő családok lakhatását segítő falusi csok keretében akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető használt lakóingatlan vásárlására és egyidejű korszerűsítésére gyerekvállalástól függően, vagy 5 millió forint a meglévő otthon felújítására.

 

Illusztráció

Forrás: MTI/Komka Péter

 

Ezt a támogatást egy év alatt több mint 10 ezer, kistelepülésen élő család igényelte több mint 54 milliárd forint értékben - tájékoztatott, megjegyezve: 2020. január 1-jétől a falusi csokban érintett településeken további lehetőség az áfa-visszatérítési támogatás igénylése.

A program keretében 2019-ben és 2020-ban összesen 100 milliárd forint értékben 800 kilométer alacsonyabb rendű útszakasz felújítása történik meg a munkába járás segítése érdekében. A harmadik alprogram a helyi életminőség javítását célzó kisléptékű falusi fejlesztések támogatása. Ennek keretében 2019-ben 16 támogatási célterületre több mint 5 ezer kedvezményezett csaknem 60 milliárd forint támogatást nyert el pályázat útján. A pályázati célok között falusi óvodák, orvosi rendelők, orvosi szolgálati házak, játszóudvarok, járdák és utak, illetve közösségi terek fejlesztése, felújítása szerepelt, valamint tanyagondnoki buszok beszerzése is. Ennek az alprogramnak a folytatásaként idén már tíz pályázati kiírás jelent meg - közölte.

A Magyar falu program új eleme a Falusi civil alap pályázata, amely a kistelepüléseken élők életkörülményeinek folyamatos javítását segíti ez évtől.

 

Kállai Mária (Fidesz) országgyűlési képviselő elmondta: egy kistelepülés életében a Magyar falu program keretében megvalósult fejlesztések kiemelkedőek. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a kistelepüléseken is ugyanolyan életszínvonalon lehessen élni, mint a városokban.

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP), Szolnok polgármestere, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása elnöke is arról beszélt, hogy számtalan kistelepülésnek jelentettek segítséget a Magyar falu program keretében megvalósult fejlesztések. Üdvözölte a beruházásokat és reményét fejezte ki továbbiak megvalósulásához.

Gyuricza Miklós (független), a mintegy 4500 lakosú Tószeg polgármestere elmondta: a több mint fél évszázados óvodaépület felújítására az elmúlt években pályázati forrásból, illetve önerőből került sor. A Magyar falu program keretében nyert mintegy 30 millió forintból a homlokzat teljes felújítása mellett a fűtésrendszert is korszerűsítették.

Gyopáros Alpár pénteken három Jász-Nagykun-Szolnok megyei települést látogatott meg: Tószeg előtt Rákócziújfaluban járt, ahol megtekintette a Mesevár óvoda udvarát. A nap folyamán ellátogatott a tiszavárkonyi református parókiára, majd orvosi-védőnői szolgálati lakást adott át a településen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!