2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Brutális benzinárat hozhat az õszForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-05 09:54:11
Õszig tarthat az üzemanyagok árának emelkedése - erre számítanak a szakemberek. Szerdától a benzinért 4, a gázolajért 8 forinttal kell majd többet fizetni, vagyis jön az újabb rekord. A magas árak miatt kevesebbet tankolnak az autósok. A benzinkutak forgalma több mint 10 százalékkal esett vissza a tavalyihoz képest.

Az utolsó csepp is számít. Szerdától a benzin minden eddiginél drágább lesz, átlagosan 340 forint. A dízel 320 forintba kerül majd.

„Nyilván, hogy kimennek az emberek, és ott tankolnak, ahol tudnak.”

Például Romániában, ahol még a kannákat is teletöltik.

„Olcsóbb a benzin több mint 40 forinttal, ami legalább 2 ezer forint megtakarítás minden tankoláskor” – mondta Kálmán Zsolt.

De nem csak õk, a fuvarozók is ott spórolnak, ahol tudnak.

„Egy-egy kamionszerelvénynek ezer literes a tankja, akkor el lehet képzelni, hogy ott fog tankolni, ahol a legolcsóbb” – mondta el Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének ügyvezetõ fõtitkára.

Vagyis, ha tehetik, külföldön. A kutak forgalmán ez meg is látszik. Tavaly az elsõ negyedévben még csaknem 732 millió, idén március végéig valamivel több, mint 644 millió liter üzemanyag fogyott. Ez 12 százalékos visszaesés. Az ipartestületnél úgy számolnak, a költségvetés legalább 20 milliárd forinttól esik el azzal, hogy Magyarországon jóval drágább az üzemanyag. És egyhamar nem is lesz olcsóbb.

„A legtöbb prognózis arról szól, hogy a következõ néhány hónapban, október végéig, a szezonzárásig további áremelkedés várható” – mondta Hegedûs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezetõje.

Az üzemanyagok árát úgy lehetne csökkenteni, ha kisebb lenne az adótartalma. A jövedéki adót idén emelték, a jelenlegi kormány már nem nyúl hozzá. A következõ viszont lehet, hogy igen. A Fidesznél azt mondták, átvizsgálják a teljes adórendszert, és ha lehet, csökkentik a jövedéki adó mértékét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!