2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Befellegzett a vasárnapi vásárlásnak?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-05-06 08:38:54
Az Országos Kereskedelmi Szövetség becslése szerint a szektorban 10-12 000 ember elbocsátását jelentené a szigorítás.

A Kereszténydemokrata Néppárt õsszel ismét be kívánja nyújtani törvényjavaslatát, amely korlátozná a vasárnapi munkavégzés lehetõségét, többek között az üzletek nyitva tartására vonatkozóan. A kezdeményezõk szerint jelenleg „az alkalmazottak jelentõs csoportja teljesen kiszolgáltatott a multinacionális cégek profitéhségével szemben, ezért kénytelenek a hét utolsó napján is dolgozni”.

– A magyar élelmiszerbolt-láncok már állás foglaltak ebben a kérdésben, javaslatunkat el is juttattuk a döntéshozókhoz. Mi egyöntetûen amellett vagyunk, hogy szombat délutántól hétfõ reggelig zárva legyenek az üzletek – mondta el érdeklõdésünkre Vidra Zsolt, a – Hajdú-Biharban mintegy 20 bolttal rendelkezõ – Coop Szolnok Zrt. kereskedelmi igazgatója.

– A változás jó lenne szociális szempontból, ugyanis az élelmiszer kereskedelemben dolgozók mintegy 80 százaléka nõ, s így õk otthon, a családjukkal tölthetnék a vasárnapot. Gazdasági szempontból nem érintene minket hátrányosan: a kis üzletekben jobbára hétközben, a mindennapi bevásárlásaikat intézik a vevõk. A hét utolsó napján többnyire „shoppingolnak”, ezt pedig leginkább a külföldi tulajdonú hipermarketekben teszik.

A vasárnapi nyitvatartás tervezett korlátozása alól feltehetõen mentesülnének a tulajdonosok által, jellemzõen családi vállalkozásként üzemeltetett kisboltok. Számukra némi némi forgalomnövekedést eredményezhet az, ha a „nagyok” bezárnak, ugyanakkor utóbbiak hét napra berendezett mûködésének hat napra csökkentése elbocsátásokkal járhat.

– A vásárlóink szeretik azt a szabadságot és kényelmet, amelyet számukra a vasárnapi nyitva tartás lehetõvé tesz. Különösen így van ez azok esetében, akiknek hétköznapi munkaterheltségük miatt nincs elég szabadidejük – tájékoztatott Iglódi-Csató Judit, a Tesco-Global Áruházak Zrt. kommunikációs igazgatója. Hozzátette: a korlátozás nem csak a vevõket érintené negatívan, hanem a dolgozóikat is, aki elveszítenék a pihenõnapokon való munkavégzésért járó kiemelt bért.

– Az Országos Kereskedelmi Szövetség becslése szerint a szektorban 10-12 000 ember elbocsátását jelentené a szigorítás. A Tesconál ez mintegy 10-15 százalékos létszámcsökkentést eredményezne, azaz kb. 3000 munkavállalótól kellene megválni. Természetesen amennyiben jogszabály születik a nyitva tartás korlátozásáról, elfogadjuk azt.

Ma is õ dönt

– Ha vevõként gondolkodok, akkor nem öröm ami a tervezetben áll, hiszen az emberek szeretnek hétvégén vásárolni, akár családi programként. Boltosként nem lenne jó, ha valamennyi üzletre vonatkozna, mert minden nap bevétele sokat számít; komoly kiesést jelentene, ha egy nap zárva tartanák – mondta Szalai Mihály, akinek kisboltja van Debrecenben.

– Ha a tulajdonos (illetve a családtagok által) mûködtetett bolt nyitva lehet vasárnap, az viszont várhatóan forgalomnövekedést eredményezne számunkra. Már most is igyekszünk úgy megoldani a bosztást, hogy vasárnap ne az alkalmazott dolgozzon.

– Bár az utóbbi idõben nõtt a vasárnapi forgalmunk, inkább a pénteké és a szombaté erõs, a hét utolsó napja alapvetõen a családé. Ha lesz korlátozás, tudomásul vesszük, nem fog minket súlyosan érinteni – mondta Átányi Ajtony, a Fórum Debrecen vezetõje.

– Mi már benyújtottuk javaslatunkat a múlt héten ehhez a törvénytervezethez. Lényegében a kereskedõkre bízzuk, kinyitnak-e vagy sem. Jellemzõen azokat a kisbolt tulajdonosokat képviseljük, akik egyedül dolgoznak. Már most is õk döntenek a hétvégi vagy ünnepi nyitvatartásukról – emlékeztet Puskás István, a Kereskedõk és Vendéglátók Országos Szövetségének Hajdú-Bihar megyei vezetõje. – Ha a nagyok zárva lesznek vasárnap, az jelenthet némi forgalomnövekedést, de komoly mértékûre nem számítunk. Tartunk viszonmt attól, hogy a nyitvatartás korlátozása munkahelyek elvesztésével jár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!