2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Újabb korlátozások a hamu miattForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-17 09:53:47
Több brit és ír repülõtér zárt be vasárnap az izlandi vulkáni hamufelhõ veszélye miatt. Az újabb kitörésekbõl származó, és tömörebb hamufelhõ a széljárás következtében dél és kelet felé vette az irányt.

A bezárt repülõterek között van Manchester és Dublin légikikötõje. Mindkettõ Európa 20 legforgalmasabb reptere közé tartozik. Manchester repülõtere, amely London után a legfrekventáltabb, eddig érintetlen volt a hamufelhõ hatásától. A brit polgári légügyi hatóság úgy döntött, hogy helyi idõ szerint déltõl este hatig ezt a légikikötõ is be kell zárni ideiglenesen Nagy-Britannia északi részének több repterével együtt, köztük az összes észak-írországival.

Nem üzemelnek repterek a megadott idõpontban egyebek mellett Liverpoolban, Leeds-Bradfordban, Doncaster-ben és Humberside-ban. Több skót reptér is leállt. A Nemzeti Légi Forgalmi Szolgálat közlése szerint a légtérzárlat dél és kelet felé érvényes a brit szigeteken. A bejelentés szerint a széljárástól függõen a korlátozás érintheti a londoni repülõtereket is, beleértve Európa legforgalmasabb kikötõjét, a Heathrow-t.

Az ír fõváros, Dublin mindhárom repülõtere bezárt vasárnap hattól hétfõn reggel nyolcig. Több kisebb ír repülõtér is leállt, de vannak olyanok, mint például Cork és Shannon légi kikötõje, amelyek továbbra is üzemelnek. Éppen ezért a nyitott ír légtérben közlekedõ észak-atlanti repülõjáratokat egyelõre nem érintik a korlátozások.

Nem vezettek be légtérzárlatot vasárnap Dániában, Svédországban, Finnországban és Norvégiában, legalábbis hétfõ estig az ottani légügyi hatóságok bejelentése szerint. Hétfõn este azonban már lehetséges, hogy a dán légteret érinti a masszívabb hamufelhõ. Ugyancsak nyitva maradt vasárnap a német légtér, bár kedden esetleg részleges korlátozásokat vezethetnek be, amennyiben erõsebb hamufelhõ éri el a térséget.

Április közepén Európa második világháború utáni legnagyobb légi forgalmi fennakadását okozta csaknem egy héten át az izlandi Eyjafjöll vulkán kitörése. Izlandi geológusok szerint a tûhányó aktivitása megnövekedett az utóbb napokban. Björn Oddsson, az Izlandi Egyetem munkatársa a helyszínen végzett méréseket, amelyek szerint a legújabb kitörés utáni fûst és- gázfelhõ oszlopa már nyolc kilométeres magasságba ér.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!