2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Borsodban a legsúlyosabb a helyzetForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-20 13:05:54
Az árvíz miatt több folyón összesen ezer kilométeren van védelmi készültség az országban, közel 9 ezer ember dolgozik a gátakon. A legsúlyosabb helyzet továbbra is Borsod megyében van, ahol egyszerre három folyó tetõzik.
Edelényben éjszaka több mint ezren dolgoztak a gátak megerõsítésén. Napközben annyit javult a helyzet, hogy néhány centit apadt a folyó, egy gátat viszont át kellett vágni a Bódván, hogy két települést megvédjenek az áradástól. Ócsanáloson folyamatosan védekeznek a gátakon.

A sötétedéssel sem állt meg a munka, egész Edelény talpon volt az éjjel. Csatárláncba állva adták kézbõl-kézbe a zsákokat, a töltés tövébe fáklyákat szúrtak, hogy tudjanak dolgozni.

Csak itt több mint 100 ezer homokzsák kellett eddig a víz feltartóztatásához. Sok helyen így is befolyt a kertekbe, elárasztotta több ház pincéjét, és földszintjét. Aki nem bírja a fizikai munkát, az sem aludt, máshogy próbált segíteni.

Újabb és újabb zsákok, a munka napközben sem állt meg. Több mint száz rendészeti szakközépiskolás váltotta az éjszaka dolgozókat. A töltések teljesen átáztak.

A szomszéd utcában lakók a házaikat próbálják megvédeni. A szivárgó gátak miatt a víz órák alatt öntötte el az utcát.

„Az ablakon keresztül közlekedünk, mert az ajtót nem tudjuk használni.”

Dél körül más falvak védelmében át kellett vágni a gátat Edelény közelében.

„Át kellett vágni a folyó jobb partját, erre azért volt szükség, mert a folyó bal oldalán fekvõ települések, például Boldva elég komoly veszélynek volt kitéve” – mondta Molnár Oszkár, Edelény polgármestere.

Ócsanáloson udvarokon folyik át a Hernád, és több házat körbevett. A településen hétfõ óta megállás nélkül szinte mindenki dolgozik, hogy megvédjék a falut az áradástól. A helyiek aggódnak, ha nõ a vízszint, bármikor elöntheti õket.

„Fent semmit nem csökkent, egész végig Hidasnémetiig egy centit nem ment lejjebb még a víz.”

A katasztrófavédelemnél már felmérték, hogy szükség esetén hány embert kellene kitelepíteni, és elõkészítették a szükségszállásokat is. Ócsanálos mellett Kiskinizs és Edelény lehet még veszélyben.

„Ezen a településen 800-1200 fõrõl lehet szó, attól függõen, hogy az elöntés mekkora, Ócsanálos és Kiskinizs térségében egy olyan 6-700 fõrõl van szó” – mondta el Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság fõigazgatója.

Több folyón megindult az apadás. Az idõjárás elõrejelzés szerint azonban a következõ egy hétben mindennap várható esõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!