2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Már a Tiszától kell félniForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-24 09:35:10
Az észak-magyarországi folyókról - Sajó, Bódva, Hernád - a vízügyi hatóságok figyelme lassan a Tiszára fordul át, mert a következõ hetekben harmadfokú vízállású és ...

hosszan tartó árvízi védekezésre kell számítani Vásárosnaménytól Szegedig - mondta a Független Hírügynökségnek a vízügyi minisztérium szakállamtitkára vasárnap.

Kóthay László hangsúlyozta: a Sajó, a Bódva és a Hernád is végig apad. A víz szintje az eddigi két legkritikusabb helyen, a folyók torkolatánál és Edelényben is csökkent, vagyis a „magassággal folytatott küzdelmet megnyerték”, további ideiglenes védvonalakat nem kell építeni, a meglévõ és a kiépített töltések tartják a vizet. Ugyanakkor most a tartósság a fontos, az átázott és stabilitásukból vesztett töltéseken az árvízi jelenségek továbbra is veszélyt hordoznak magukban - mondta Kóthay.

Az enyhülésnek köszönhetõen a pénteki 10 ezer helyett szombaton már csak 4600 ember védekezett a folyók mentén, ebbõl 2500 a vízvédelmi és a katasztrófavédelmi szakember, a többi pedig civil. A vízügyi igazgatóságok jelenleg 110 településen nyújtanak segítséget az önkormányzatoknak a vízkár elhárításában.

Kóthay László felhívta rá a figyelmet, hogy a Tisza romániai vízgyûjtõin a várt csapadék leesett, ezért a következõ várhatóan két hétben Vásárosnaménytól Szegedig levonuló, harmadfokú készültséggel járó árvízre kell összpontosítani.

Észak-Magyaroszág folyóin jelenleg 1924 kilométer hosszon van védelmi készültség. Ebbõl rendkívüli 130, harmadfokú 266, másodfokú 650, elsõfokú pedig 878 kilométer.

A Tisza, elsõsorban a mellékfolyók árhullámainak hatására Záhonytól a Körös-torokig lassan árad, elsõ-, illetve egyes szakaszokon másodfokú készültség van érvényben. A Bodrog szombat éjszaka harmadfok közelében, Felsõbereckinél 698, Sárospataknál pedig 648 centiméteres vízállással tetõzött. A Hernád a teljes szakaszon tovább apadt, Hidasnémetinél elsõ fokú szint alatt van, Gesztelynél viszont még másodfokú készültség van. A Sajón a lassú apadás tovább folytatódott. A felsõ szakaszon Sajópüspökinél elsõ fok alatti, a torkolat felett Sajószentpéternél pedig elsõfokú készültségi szintû a vízállás. Az Ipolyon az apadás folytatódott, a vízállás a folyó teljes hosszán a készültségi szint alatt van.

A Túron folytatódott az egyenletes apadás, Garbolcnál és Sonkádnál is másodfok alá csökkent a vízszint. A Kraszna lassan árad, Kocsordnál a vízállás meghaladta a másodfok szintjét, a Lónyai fõcsatorna viszont tetõzés közelében van, Kótajnál vasárnap reggel 786 cm volt a vízállás. A Takta felsõ szakaszán tovább apadt, a torkolat közelében tetõzés közeli állapotban van, a Tarnán folytatódott az apadás, a vízállás mindenütt elsõfok alatt van. A Hortobágy -Berettyó felsõ szakaszán elsõfokú készültség van érvényben. A Fekete-Körös Antnál másodfok feletti vízállással (622 cm) tetõzött, azóta lassan apad, a Kettõs - Körös viszont az elsõ fokú készültséget meghaladó a vízállás mellett, enyhén árad.

A Zagyván az apadás tovább folytatódott, Apcnál az elsõ fok szintje alatt van a vízállás, Hatvan térségében is másodfok alá csökkent a folyó szintje. A középsõ szakaszon (Szentlõrinckáta) másodfokú, az alsó szakaszon (Jásztelek) még harmadfokú készültségi szintek vannak. A Kapos Kurdnál továbbra is hosszan elnyúlóan tetõzik 434 centiméteres vízállással.
Az említett folyókon túl az elsõrendû fõvédvonalakkal nem védett Bódván jelenleg is rendkívüli készültség van érvényben.

Az elmúlt napon területi átlagban nem hullott számottevõ csapadék a Felsõ-Tisza, a Bodrog és a Sajó-Hernád vízgyûjtõjén, bár helyi záporok helyenként elõfordultak. Az elkövetkezõ két napban nem várható említésre méltó csapadék a Tisza vízgyûjtõjén, de esetleg jelentõs mennyiségû helyi záporok, zivatarok elõfordulhatnak. A jövõ hét elején érkezõ hidegfront nyomán viszont már jelentõsebb esõzések érinthetik a térséget, elsõsorban a Felsõ-Tisza és a Bodrog vízgyûjtõjét.

Belvíz kapcsán a szakállamtitkár leszögezte: szombaton számottevõ csapadék nem hullott a síkvidéki területekre, de az összefolyások miatt a belvízzel elöntött területek nagysága nem változott, továbbra is körülbelül 160 ezer hektár van víz alatt, ebbõl majdnem 80 ezer hektár a vetés-szántó terület, ahol a termény teljesen tönkrement. A magas mederteltségek miatt a Felsõ-Tisza vidékén, egyes helyeken már a csatornákból is kilépett a víz. Legnagyobb elöntések Borsodban, Felsõ-Szabolcsban, Közép- és Alsó-Tisza vidékén, a Tiszántúlon és a Körösök vidékén alakultak ki.

Az OMIT kéri a lakosságot, hogy aki segíteni tud, a [email protected] e-mail címen tegye azt meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!