2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Szlovákia sem teketóriázikForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-27 09:26:07
Szlovák retorzió! Megszavazta a pozsonyi parlament az állampolgársági törvény módosítását. Eszerint, ha valaki kéri a magyar állampolgárságot, akkor elveszti a szlovákot.
Robert Fico kormányfõ szerint azért van szükség erre, mert sok olyan nemzetbiztonságot is érintõ állás van, amelyet nem lehet szlovák-magyar kettõs állampolgársággal ellátni.

Lehessen, vagy ne lehessen egyszerre szlovák és magyar állampolgár valaki Szlovákiában. Errõl vitáztak, majd szavaztak a képviselõk a pozsonyi parlamentben. A kormányfõ a politikusokkal kezdte az érvelést.

Robert Fico kormányfõ szerint a kettõs állampolgárság lehetetlenné teszi, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában olyasvalaki üljön, aki a Magyar Köztársaságnak akar hûséget esküdni. Ha a szlovák képviselõk magyar állampolgárságot kérnek, el kell, hogy veszítsék mandátumukat. Más út sajnos nincsen” – mondta Robert Fico a Magyar Koalíció Pártjának bejelentésére.

„A Magyar Koalíció Párjának több képviselõje ma reggel jelezte, hogy úgy tudunk erre a helyzetre a legjobban reagálni, ha bejelentjük, hogy többen felveszik majd a magyar állampolgárságot. Ezt korrekt módon közöltük a szlovák kollégákkal. A sárdobálásban pedig nem óhajtunk részt venni” – mondta Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke.

A vita után elfogadták a törvénymódosítást, mely szerint, ha egy szlovák polgár egy másik ország állampolgára is szeretne lenni, automatikusan elveszíti a szlovákot. A törvénymódosítás július 17-én lépne életbe. Érdekesség, hogy a jelenlegi szlovák parlamentben is ülnek kettõs állampolgárok. Sergej Chelemendik orosz, Jozef Rydlo pedig svájci állampolgársággal is rendelkezik. Mindketten a Szlovák Nemzeti Párt képviselõi. A szlovák ellenzék szerint nem az új törvény a jó megoldás.

Mikulas Dzurinda volt miniszterelnök azt mondja, olyan törvényre van szükség, amely kimondaná, hogy a magyar törvény ellentétes a nemzetközi joggal, ezért Szlovákia nem ismeri el.

A szlovákiai magyar képviselõk szerint a mostani törvény nem részletezi, hogy mi lesz azokkal, akik mégis kérik a magyar állampolgárságot. Kapnak-e majd egészségbiztosítást, nyugdíjat vagy családi pótlékot Szlovákiában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!