2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Saját pincéjükben fulladt meg anya és fiaForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-01 11:35:40
Feltehetõen széndioxid végzett egy idõs asszonnyal és fiával Mátraderecskén a családi ház pincéjében. Az egyébként színtelen-szagtalan gáz, amely pillanatok alatt légzésbénulást okozhat, ...
a mátraderecskeiek életének része. Gyógyhatását egy évtizede az országban egyedüliként itt használják, de átok is az itt élõknek a gáz, ami a geológusok szerint a Mátra vulkáni utómûködésének következménye. Korábban több épület lakóit ki kellett költöztetni, és egy új rendelet szerint nem lehet pincét építtetni, mert a gáz a mélyen fekvõ részeken ül meg. Abban a pincében, ahol most két ember meghalt, tizenöt éve egy idõs asszony ugyanígy vesztette életét.

A helyiek döbbenten találgatják, mi történhetett. Az idõs asszonyra és fiára a szomszédok találtak rá a pincelejáróban.

„Rájöttem, hogy a házban élõ asszony és a fia fekszenek ott. Már nem lehetett rajtuk segíteni” – mondta Márton Róbert.

A faluban húsz éve tudják, hogy a pincékben, kutakban, mélyen fekvõ részeken felgyülemlik a széndioxid. A polgármester elmondta, hogy a falu egy része úgynevezett törésvonalon fekszik. Azon keresztül áramlik a mérgezõ gáz a föld mélyérõl a felszínre. Amikor ez kiderült, a faluban különbözõ óvintézkedéseket hoztak.

„Voltak építészeti beavatkozások, drénezésre került sor, illetve ventilátor került elhelyezésre az aljzaton, hogy nem kerüljön be lakott térbe a gáz” – mondta Zám Ferenc, Mátraderecske polgármestere.

Buborékok a patakban – a színtelen, szagtalan, gáz jelenlétét jelzik. Gyógyhatását a faluban tíz éve hasznosítják.

„A széndioxid valóban eloltja a lángot. Ráöntöm és elalszik.”

Egy pohár gázzal eloltja a gyertyalángot a gyógyközpont fõorvosa, aki azt is megmutatja, hogy a szappanbuborékok megállnak a levegõben, a nehezebb gáz ugyanis megtartja azokat. Így demonstrálják a betegek elõtt azt, hogy óvatosnak kell lenni.

„Egy csodálatos lehetõség az érbetegek és a mozgásszervi betegek gyógyításában, természetesen minden gyógymódnak megvannak a veszélyei, ellenjavallatai” – mondta Gyetvai Gyula orvos igazgató.

Az utcabeliek szerint a család tudta, hogy halálos méreg lehet a pincében.

„Tudták, hogy van, csak mostanában nem volt. És most ezzel a sok esõvel feljött” – mondta Kiss Sándorné.

A ház korábbi lakója tizenöt éve ugyanebben a pincében, ugyanilyen körülmények között vesztette életét. Az eset után az önkormányzat a polgári védelem segítségével megvizsgáltatja a környék összes pincéjét, hogy megelõzzék az újabb tragédiát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!