2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Küzdelem az elemekkel – árvízkrónikaForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-03 09:01:12
Bõnynél szerda délután két-három méteren átszakadt a gát és elvitte a víz a homokzsákokat. Várhatóan kiterjesztik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a veszélyhelyzetet a Sajó, a Hernád, a Zagyva és a Bódva térségére.

Az RTL Híradó tudósításai az árvízhelyzetrõl:

Települések a víz fogságában - VIDEÓ!

Országszerte ezrek küzdenek a vízzel. Észak-Magyarországon 18 település gyakorlatilag megközelíthetetlen. Rackaszendre az élelmiszert is gyalog vitték be a tûzoltók.

Megadta magát a gát Bõnynél - VIDEÓ!

Délután átszakadt a falut védõ ideiglenes gát. A nyílást hamar lezárták, de a vizet tartó homokzsákok kritikus állapotban vannak.

Veszélyhelyzet és kitelepítés Pásztón - VIDEÓ!

A Nógrád megyei város határában lévõ víztározóban egyetlen nap alatt 7 métert emelkedett a vízszint. Éjjel ezért megkezdték a kitelepítést.

Több száz ember a gátakon - VIDEÓ!

Tolcsván utcák álltak víz alatt, és körülbelül 150 házat körbevett az ár. Sátoraljaújhelyen hajnalban a Ronyva-patak elöntötte a kerteket.

20:20 - Kiterjeszthetik a veszélyhelyzetet

Szerda este kilenc órakor ismét összeül a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB), amelyen a Pásztó és Hasznos térségére kedden este kihirdetett veszélyhelyzet kiterjesztésérõl dönthetnek. Pásztó és Hasznos térségében egyébként éppen eddig az idõpontig, szerdán este 21 óráig van érvényben a rendkívüli intézkedés. Közben Gyõr-Moson-Sopron megyében is kritikus helyzet alakult ki.

19:45 - Erõsítést küldenek Bõny térségébe

Újabb 70 katona és négy jármû érkezik csütörtökön reggel a honvédség állományából a Gyõr-Moson-Sopron megyei Bõny térségébe, hogy az idõjárás miatt kialakult helyzetben az árvízi védekezésben segítsenek. A katonák kirendelését szerdán a megyei védelmi bizottság kérte. A miniszter csütörtökön reggel maga is ellátogat Bõny térségébe.

19:13 - Egymást érik az árhullámok északon

A Bódva, a Hernád és a Sajó térségében tartós védekezésre kell felkészülni, szinte bármelyik folyóparti településen kialakulhat rendkívüli helyzet. Ennek oka, hogy egyik árhullám még le sem vonul a folyókon, máris utoléri egy másik, ugyanis a szlovákiai vízgyûjtõ területeken is jelentõs mennyiségû csapadék esett. Az eddig mért legnagyobb vízszintek akár több tíz centiméterrel is megdõlhetnek. Részletek >>>

18:52 - Életveszélyes erdõk a Mecsekben

Átmenetileg megtiltotta a mecseki erdõk látogatását a Mecseki Erdészeti Zrt. Az intézkedés visszavonásig érvényes. Az erdõgazdálkodási társaság azért döntött a látogatási tilalom elrendelésérõl, mert a sok esõ annyira feláztatta a talajt, hogy abból már a kisebb szél is gyökerestõl döntheti ki a fákat, így az erdõk látogatása élet- és balesetveszélyt jelent. Az erdészeti utakat lezárják, a kirándulóparkolókban pedig tájékozatót helyeznek ki. A tilalom ideje alatt az erdõk csak az erdõgazdálkodó kifejezett, írásos engedélyével látogathatóak

18:24 - Árhullám várható a Dunán is

Az elmúlt három nap csapadékos idõjárása és a várható újabb esõk miatt árhullám várható a Dunán.A jelenlegi ismeretek alapján a lehullott csapadék hatására kialakuló árhullám a Duna magyarországi alsó szakaszán Mohács térségében az elsõ fokú készültségi szintet (700 cm) jelentõsen meghaladó, de a másodfokú értéket (850 cm) várhatóan nem elérõ vízszintekkel vonul le. Az elsõfokú készültséget Mohács térségében várhatóan szombaton fogja elrendelni a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A tetõzés Mohácson a hét vége felé és a jövõ hét elején várható.

17:44 - Összedõlt ház, elsodort autó, beszakadt pince Tolna megyében

Kidõlt az egyik fala egy vályogháznak Medinán, ezért egy 7 gyermekes családot kellett kiköltöztetni az életveszélyessé vált épületbõl. A Tolna megyei településen egy másik házat is életveszélyessé tett sok esõ, ebbõl azonban a háromfõs család még nem volt hajlandó kiköltözni. Bonyhádon elsodort egy autót a megáradt Völgység-patakból kiöntött víz. Az autóban csak a vezetõ ült, õt a bonyhádi tûzoltók mentették ki, nem sérült meg A városban a 6-os fõút melletti területen kell homokzsákokkal védeni két áruházat és több épületet.

Szekszárdon a sok esõ miatt öt pince beszakadt a csatári városrészben, két helyen pedig a partfal dõlt meg, de kiköltöztetni egyetlen lakóházból sem kellett senkit.

Tolna megyében az esõzések kedd hajnali kezdete óta 138-szor riasztották a tûzoltókat, 75 esetben vizet kellett szivattyúzniuk, 36 esetben fakidõléshez hívták õket.

15:03 - Több mint tízezer baromfi pusztult el Csikóstõttõsön

Elöntött egy baromfitelepet a víz a Tolna megyei Csikóstõttõsön, 13 ezer baromfi pusztult el. A településen szerdán újabb három családot is ki kellett telepíteni, mert házaikat, kertjeiket elöntötte a víz. Szerdán egy utat is lezártak a környéken a víz miatt, így most nem használható a Kaposszekcsõ és Bonyhád közötti út.

14:57 - Veszélyhelyzet lehet a Zagyván is

A Zagyva védvonalán a megyei védelmi bizottság veszélyhelyzet kihirdetését javasolja a kormánynak - közölte Lovas Attila, a vízügyi igazgatóság igazgatója szerdán.

Várhatóan szerdán éjfélkor tetõzik a Zagyva Jászteleknél 660 centiméter körüli vízállással. A Zagyván és a Tarnán reggeltõl ismét harmadfokú az árvízvédelmi készültség, és este ismét megnyitják a két jászsági vésztározót.

14:35 - Romlott a helyzet a vasúti közlekedésben

Áradások, belvíz, vízátfolyások akadályozzák a vasúti közlekedést - tájékoztatott a Mávinform. Putnok és Kazincbarcika között viszont éppen a vízátfolyások miatt a közúti közlekedés lehetetlen, ezért ott egyelõre a vonatokon elfogadják a Volán jegyeket és bérleteket.

14:08 - Tûzoltók vitték be a kenyeret Rakacaszendre

Csak tûzoltóautóval tudtak kenyeret szállítani a víz által körülzárt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településre, Rakacaszendre, jelenleg ugyanis személyautóval megközelíthetetlen a település. A hajnali kenyérszállítmányt, körülbelül 70-75 kilót a tûzoltók tudták csak bevinni.

Lukács Attiláné, a falu polgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta: hajnalban öntötte el õket a patak, 15 családot rokonoknál, illetve a helyi iskolában helyeztek el átmenetileg. A település határában, és néhol az utcákon is másfél méteres víz áll.

14:03 Kiterjeszthetik az árvízi vészhelyzetet

A Kormányzati Koordinációs Bizottság szerda esti ülésén várhatóan kiterjesztik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kedd este 10 órakor Pásztóra és Hasznosra bevezetett veszélyhelyzetet a Sajó, a Hernád, a Zagyva és a Bódva térségére - erõsítette meg a Belügyminisztérium államtitkársága.

13:46 - Rendkívüli vízügyi készültség Gyõr- Moson- Sopron megyében is

Támogatja a rendkívüli vízügyi készültség elrendelését a Gyõr- Moson- Sopron Megyei Védelmi Bizottság és javasolja, hogy a honvédséget is vonják be tesz a bõnyi kárelhárításba. A honvédség segítségét a bõnyi polgármester kérte. A településnél szerda délután két-három méteren átszakadt a gát és elvitte a víz a homokzsákokat. A helyiek most kövekkel megrakott zsákokat hordanak a kritikus területekre.
Részletek>>>

12:24 Gátszakadás, veszélyhelyzet, kitelepítés

Árvízi körkép szerda délben: az RTL Híradó helyszíni tudósításai.

12:21 – Veszélyhelyzet elrendelését kéri a Borsod Megyei Védelmi Bizottság

Veszélyhelyzet kihirdetését kéri a kormánytól a megye területére a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Védelmi Bizottság az árvíz miatt. Egyben azt javasolják, hogy rendeljék el a legmagasabb fokozatú árvízvédelmi készültséget a Sajó, a Bódva és a Hernád mentén, mivel az eddigi legmagasabb vízállást meghaladó áradásra számítanak. A bizottság honvédségi erõk bevonását is el szeretné érni a védekezésben - közölték a testület ülése után szerda délben.
Bõvebben>>>

11:54 18 település megközelíthetetlen, 60 útszakasz került víz alá

Csaknem 60 útszakaszt öntött el vagy mosott alá a víz az elmúlt két napban, jelenleg 18 magyarországi települést nem lehet megközelíteni autóval. A helyzet továbbra is Észak-Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legkritikusabb. A közútkezelõ arra kéri az autósokat, hogy indulás elõtt tájékozódjanak az utak állapotáról.


09:30 - Félõ, hogy átszakad a gát Bõnyben

Jelenleg is folyamatosan dolgoznak a gátakon Bõnyben. Muraközi László polgármester szerint gyors beavatkozásra van szükség, mert két helyen is meggyengült a gát és félõ, hogy átszakad. Akkor pedig ismét elönti a települést a víz csakúgy, mint két hete. Kitelepíteni egyelõre senkit sem kellett.

A településen már 50 ezer homokzsákból építettek ideiglenes gátat, de az két helyen is meggyengült. Jelenleg azon dolgoznak, hogy ezeket a részeket megerõsítsék, különben átszakad. A polgármester tájékoztatása szerint az újabb árhullám délután éri el a települést.
Részletek>>>

09:20 - 39 embert kellett kedd reggel óta kitelepíteni Baranya megyében

Hat településen összesen 39 embert kellett a vihar és az árvíz miatt kitelepíteni Baranya megyében a heves esõzés kezdete óta - tudta meg a Független Hírügynökség a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletétõl szerdán. Elöntés illetve épületkár miatt Alsószentmártonban 10, Komlón 9, Véménden 7, Pécsett 6, Sumonyban 4, Sásdon pedig 3 embert kellett kedd reggelig kitelepíteni.

09:08 - Omlásveszély Bakonycsernyén

Bakonycsernyén az út mellett lévõ magas löszfal megcsúszott, megrepedt, félõ, hogy leomlik az esõ hatására. A több százezer köbméter föld 10-15 házat veszélyeztet. A Gaja-patak vízszintje magas, egy tanyát veszélyeztet, ahol rengeteg állat van.

08:30 - Pótlóbuszok és pótlóvonatok a sok víz miatt

Az ország több pontján is gondot okoz a víz a vonatok valamint távolsági autóbuszok közlekedésében. A MÁVINFORM szerda reggeli tájékoztatása szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnok és Kazincbarcika között vízátfolyások miatt nem közlekednek az autóbuszok, a MÁV azonban elfogadja itt a megváltott Volán-jegyeket és bérleteket.
Bõvebben>>>

07:58 Gánton nem romlott tovább a helyzet

Nem romlott a helyzet kedd óta a Fejér megyei Gánton, az éjszakát újabb riasztás nélkül átvészelték. A faluban néhány ház még veszélyben van, de a szakemberek urai most a helyzetnek. Baross Botond alpolgármester a Független Hírügynökségnek elmondta: az esõ jelenleg nem esik, a víz leapadt az utcákban, de 3-4 ház továbbra is veszélyben van, az udvarokról szivattyúzzák a vizet.

07:49 Sátoraljaújhelynél átszakadt a védmû, ismét lakott területeket önt el a víz

Átszakította az ideiglenes védmûveket a Ronyva-patak Sátoraljaújhelynél, pedig kedd délelõttõl folyamatosan védekeznek a zempléni városban - közölte Szamosvölgyi Péter polgármester. A víz ugyanazokat a területeket veszélyezteti, amelyeket két héttel ezelõtt, akkor körülbelül 700 házat vett körbe a víz, és nagyjából ugyanennyi embert kellett kitelepíteni.
Részletek>>>

07:41 - 1600-szor riasztották a tûzoltókat az esõ miatt

Egy nap alatt körülbelül 1600 riasztást kaptak az országban a tûzoltók keddtõl szerda reggelig, az esetek 90 százalékában vízszivattyúzáshoz hívták õket a katasztrófavédelem adatai szerint. Több mint 500 településen védekeznek most az árvíz ellen, és több mint 480 embernek kellett elhagynia az otthonát. A Nógrád megyei Pásztó térségében veszélyhelyzetet hirdetett ki kedd este a Kormányzati Koordinációs Bizottság, a város térségébõl eddig 194 embert telepítettek ki.
Részletek>>>

06:23 - Egyelõre bírja a víztározó gátja Pásztónál

Nyugalom van egyelõre a Nógrád megyei Pásztón, amelynek térségében veszélyhelyzetet hirdetett ki kedd este a Kormányzati Koordinációs Bizottság a hasznosi víztározó térségében lehullott nagy mennyiségû csapadék miatt. Az éjszakai információk szerint összesen több mint 2 ezer ember kitelepítését kezdték meg Pásztóról és Hasznosról. A Magyar Televízió Híradójában szerda reggel az hangzott el, hogy a veszélyeztetett területen 2300-an élnek, de körülbelül 1500-an otthonukban maradtak egyelõre. 183 embert iskolákban helyeztek el, a többiek - nem tudni, hányan - rokonokhoz, ismerõsökhöz mentek.

06:01 - Elúszó milliárdok

Nemcsak a mezõgazdaságnak, hanem a turizmusnak és az építõiparnak is egyre nagyobb gondot okoz itthon a napok óta zuhogó esõ - olvasható a Népszabadságban. Legalább 150 ezer hektárnyi területen állnak vízben a növények olyan helyeken, amelyeken korábban nem pusztított ár- vagy belvíz. Már most látszik, hogy az erre az évre tervezett ötmillió tonnás búzatermés nem lesz meg, az aratásig hátralévõ hat hét alatt eldõl, hogy 10-20, esetleg 30 százalékos lesz-e a veszteség. A gyümölcsösökben a korai cseresznye valószínûleg a fán marad, mert a termés megrepedt a sok esõ miatt és rohadni kezdett. Kajszi is kevés lesz. A szõlõkben a legnagyobb kárt a gombák és a kártevõ rovarok okozzák, mert azok ellen nem tudnak védekezni ilyen idõben. A turisztikai programszervezõk 30-40 százalékos forgalomkieséssel számolnak az esõ miatt - így becsüli Bálint Zoltán, a Magyarországi Idegenvezetõk Szövetségének elnöke. Kérdéses ugyanis egyes szabadtéri rendezvények sorsa, a városnézõ túrákon is kevesebben vesznek most részt a cikk szerint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!