2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Orbán Viktor: Talpra állítjuk a gazdaságotForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-04 15:17:42
Ígéretet tett a magyar kormányfõ csütörtökön az Európai Bizottság elnökének, hogy talpra állítja a magyar gazdaságot.
Orbán Viktor azt mondta José Manuel Barrosónak, amint rendelkezésre állnak az információk a magyar gazdaság állapotáról, 72 órán belül akciótervvel áll elõ a kormány.

A magyar kormányfõ és az Európai Bizottság elnöke a gazdasági és pénzügyi válság témáról is megbeszélést folytatott annak kapcsán, hogy Magyarország látja el 2011 elsõ félévében az Európai Unió soros elnökségét. Brüsszeli hivatalos tájékoztatás szerint Orbán Viktor azt mondta Barrosónak, hogy kormánya talpra fogja állítani a magyar gazdaságot, megoldja az államháztartási hiány problémáját, és kiemelten foglalkozik a munkanélküliség, valamint a korrupció elleni küzdelemmel.

Barroso üdvözölte, hogy Orbán Viktor nem sokkal kormányfõvé történt kinevezése után Brüsszelbe jött, ami az Európai Bizottság elnöke szerint a magyar kormányfõ elkötelezettségét mutatja az Európai Unió közös céljai iránt. Barroso szóba hozta a FIDESZ- Magyar Polgári Pár és a KDNP kétharmados gyõzelmét a magyarországi választásokon, ami szavai szerint „Európában nem megszokott”. Mint mondta, ez a nagyarányú gyõzelem felhatalmazás ahhoz is, hogy Orbán Viktor kormány a közös európai célokért dolgozzon, és ez az, amit szociális piacgazdaságnak neveznek.

Az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy Magyarország akkor lesz a jövõ év elsõ felében az EU soros elnöke, amikor számos kihívással néz szembe a közösség. Egyebek között megemlítette, hogy újfajta kormányzásra, illetve koordinációra van szükség az európai stratégiában, valamint az EU intézményei és a kormányok között. Barroso azt mondta, hogy erõsebb gazdasági összehangolásra van szükség az EU-ban. Magyarországgal kapcsolatban azt mondta Barroso, hogy meg kell erõsíteni a fiskális politikát. Mint mondta, a pénzügyi stabilitás a legfontosabb, egy olyan alap, amire minden másnak épülnie kell. Barroso Magyarországgal és a közösség többi országával kapcsolatban is a gazdasági modernizáció szót használta. Erõsebb Uniót - ezt a jelmondatot említette meg Barroso Magyarország leendõ elnökségével kapcsolatban Orbán Viktornak.

Barroso kitért arra is, hogy a közösség a szolidaritását és a segítségét ajánlja fel Magyarországnak, és mindazon országoknak, amelyek ítéletidõ, és árvíz sújt.

Válaszában Orbán elõször azt mondta angolul, hogy örömmel látja, mennyi magyar újságíró van a sajtókonferencián. Aztán Barrosóhoz fordulva azt mondta az Európai Bizottság elnökének, hogy erre való tekintettel is az anyanyelvén folytatná. Mint mondta, úgy jött vissza Brüsszelbe, hogy el sem ment, hiszen az Európai Néppárt alelnökeként dolgozott az elmúlt években a közösségben. A magyar kormányfõ kijelentette: a magyar választás egy óriási siker az európai gondolat számára. „Magyarországon egy nyílt politikai összecsapásban mérte össze erejét az Európa-párti politikai világ és az Európai Unióval szembeni, azzal szemben érvelõ politikai világ. És ebben az ütközetben mi egy fényes gyõzelmet arattunk” - közölte a kormányfõ, aki szerint a magyar választások eredménye az Európai Unió melletti elkötelezettséget is jelenti.

Az európai ügyekre áttérve Orbán Viktor azt mondta, hogy az EU magyar elnöksége akkor fog elindulni, amikor a legfontosabbá válnak a közösséget foglalkoztató gazdasági és politikai kérdések. A kormányfõ azt mondta, hogy „a kétharmados gyõzelem semmilyen meglepetést nem kell, hogy keltsen” ... , Magyarországon ugyanis nem ideológiák és pártok szerinti választás történt, hanem egy korszak lezárása, amit „otthon posztkommunista korszaknak neveznek, mert a választóknak elegük lett az átláthatóság hiányából, a bürokráciából, a korrupcióból, a túladóztatásból, a közteherviselés hiányából és a politikai felelõtlenségbõl”. A kormányfõ közölte: nem megyünk semmire módosítgatásokkal és kiigazításokkal a magyar gazdaságban, amelyben mély strukturális reformokra, nagyon határozott versenyképesség javító intézkedésekre van szükség. Orbán Viktor azt mondta, amint rendelkezésre állnak az információk a magyar gazdaság állapotáról, 72 órán belül akciótervvel áll elõ a kormány.

Egy magyar újságíró kérdésére válaszolva Barroso azt mondta, hogy Brüsszel csak bátorítani tudja Magyarországot a fiskális konszolidációban és a reformokban, mert ez a növekedés garanciája. Az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, Brüsszel nem utasít, hiszen a piac az, ami úgyis kikényszeríti a változásokat. Orbán Viktor angol nyelven adott válaszában azt mondta, hogy a változtatások érdekében azonnal lépett az új kormány, hiszen drasztikusan csökkentette a parlament és a politikai elit létszámát, és ugyanezt fogja tenni az önkormányzatokkal kapcsolatban is az õszi helyhatósági választásokig.

Gazdasági kérdésekkel kapcsolatban kijelentette: csökkenteni kell az államháztartási hiányt. Azt is mondta, hogy az országnak növelnie kell a versenyképességét, mert Magyarország a régióban még a közigazgatás és az állam valamint az adórendszer is rosszul áll a versenyképesség tekintetében.

Egy szlovák újságíró rákérdezett a megromlott magyar-szlovák viszonyra a kettõs állampolgársággal kapcsolatban. Az kérdezte Barrosótól, hogy mit szól hozzá, hogy Orbán Viktor nem akart tárgyalni errõl Szlovákiával, illetve mit szól ahhoz, hogy az új magyar parlament többsége elõhozta Trianon ügyét. Barroso azt mondta: felkérte Orbánt, hogy vitassa meg ezeket az érzékeny kérdéseket a szomszédos országgal, mert a közösség minden tagját arra kéri érzékeny ügyekkel kapcsolatban, hogy konstruktív párbeszédet folytassanak az európaiság szellemében. Orbán Viktor röviden válaszolt a szlovák újságírónak. Mint mondta: hét szomszédja közül hattal Magyarországnak jelenleg nagyon jók a kapcsolatai. Reményét fejezte ki, hogy sikerül jó kapcsolatokat teremteni a hetedikkel is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!