2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Árvízi krónika - Edelény víz alattForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-04 18:00:45
A Borsod megyei város egy része víz alá került. Több mint 500 embert kellett kitelepíteni. A településre látogatott Orbán Viktor.
Tolcsván is egész éjjel küzdöttek az árvízzel. Budapesten elkezdték lezárni a rakpatrokat.

17:10 - Fennakadások a postai kézbesítésben

Csaknem egy tucat településre nem tud a posta eljutni az árvíz miatt. A legrosszabb a helyzet Edelényben, ahova nemcsak vinni nem tudnak küldeményt, hanem fogadni sem. A posta pénteken 10 millió forintot utalt át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzatnak abból a bevételbõl, amely az árvízkárosultak megsegítésére nyomott feláras bélyegbõl folyt be.

16:57 - Oltják az árvízkárosultakat

Csaknem 200 településen segít az ÁNTSZ a fertõzések megelõzésében - mondta a Független Hírügynökségnek Falus Ferenc pénteken. Az országos tiszti fõorvos beszámolt arról, hogy eddig már több mint ezer embert oltottak be az árvíz miatti legvalószínûbb fertõzés, a májgyulladás ellen, és minden érintett településre elegendõ vakcinát szállítottak ki.

16:33 - Folytatják a rakpartlezárást a fõvárosban

A Margit hídtól északra esõ részek zárásával folytatódott a budai alsó rakpart lezárása pénteken délután négy órakor Budapesten. A Halász utca és a Margit híd közötti szakaszt már dél körül lezárták. A Halász utca és a Lágymányosi híd közötti partszakaszt a mostani állás szerint este hét órakor zárják le. Ha a Duna vízszintje a vártnál gyorsabban emelkedik, akkor hamarabb megkezdik a zárást - tájékoztatott a fõpolgármesteri hivatal sajtóirodája pénteken délután.

16:31 - Kitelepítés Dunaszentmiklósnál

Megcsúszott egy partfal, víz öntötte el a Szomód és Dunaszentmiklós közötti utat, két házból pedig ki kellett költöztetni az embereket Komárom-Esztergom megyében pénteken délután. A két házban lakó 8 embert családtagjaik fogadták be.

15:50 - Mocsárrá vált az állatkert egy része

A jászberényi állatkertben is védekezni kell a bel- és árvíz ellen. Veszélyessé vált a kert határában folyamatosan áradó Zagyva, emiatt átköltöztették az állatokat. Kecskék, birkák és lámák költöztek az oroszlánkifutóba, a szarvasok mellé pedig a vaddisznókat rakták. A mangalicákat az asztalosmûhelyben helyezték el, míg a lovak a régi húsfeldolgozó helyiségbe kerültek.

15:33 - Lezárták a pesti alsó rakpartot

Megkezdõdött pénteken délután három óra körül a pesti alsó rakpart teljes lezárása is Budapesten. A Fõpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a budai alsó rakparton - a korábban már lezárt, Halász utca - Margit híd közötti szakaszt kivéve - egyelõre még lehet autózni, de a Duna vízszintjének folyamatos emelkedése miatt várhatóan néhány órán belül azt is lezárják az autósok elõl. Részletek >>>

15:31 - Megadta magát a vasúti töltés Hontnál

Vasúti töltést mosott alá az áradó Ipoly pénteken délután a Nógrád megyei Hontnál, a víz lakott területre ömlik be. Az alámosott töltés miatt 10 házat vett körbe a víz Honton. A területrõl 5 ember kitelepítése kezdõdött meg - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szóvivõje. A rendõrség már a helyszínen van, az önkormányzat és a katasztrófavédelem szervezetei is a helyszínre tartanak. A katasztrófavédelem 5000 homokzsákot szállíttat a területre, megkezdõdött a védekezés.

14:42 - Árvízveszély miatt lezárták a kamionok elõtt a parassapusztai határátkelõt

A magyar-szlovák határ nagyforgalmú nemzetközi határátkelõhelyén egyelõre nem közlekedhetnek a kamionok - közölte a Független Hírügynökséggel Medvácz Lajos, a helyi védelmi bizottság elnöke. A forgalomkorlátozást azért rendelték el, mert az Ipoly folyó vízszintje nagyon közel került a hídpályához, s az utakat is féltik: a felázott útpályán ugyanis jelentõs károkat okozhatnak a nagysúlyú jármûvek. A kamionok legközelebb Balassagyarmaton, illetve Salgótarjánnál léphetik át a magyar-szlovák határt.

13:54 - Lezárják a Margitsziget egyes részeit

Megkezdõdtek az árvízvédelmi munka elõkészületei a Margitszigeten - közölte a Független Hírügynökséggel a Fõpolgármesteri Hivatal. A csatornázási mûvek munkatársai már délután kitelepülnek a helyszínre és le is zárják a sziget egyes területeit.

13:39 - Készülnek az árvízre a gemenci erdõben

Megkezdték a felkészülést az érkezõ árvíz miatt a gemenci erdõben. Takarmánnyal töltik fel a vadmentõ dombokat, biztonságba helyezik a kitermelt fát, és szombaton a kisvasutat is leállítják. A Gemenci Erdõ- és Vadgazdaság Zrt. szakemberei arra kérnek mindenkit, hogy az árvizes területre senki se menjen, mert az állatoknak nyugalomra van szükségük.

13:08 - A tartalékos erõket is a gátakra vezényelték

A Magyar Honvédség békeidõben fenntartott tartalékerõit is az árvízi védekezéshez vezényelte Hende Csaba honvédelmi miniszter. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint az egységeknél felfüggesztették a kiképzést, megszakították a gyakorlatokat és visszahívták a szabadságon lévõ katonákat. A döntés értelmében több mint 1000 katona vesz részt az árvíz sújtotta településeken az élet- és vagyonmentésben.

12:45 - Kritikus a közúti helyzet

Árvizek és belvizek miatt az országos közúthálózat közel 80 szakaszán teljes útzár van érvényben. A helyzet az észak-magyarországi, valamint a dél- és nyugat-dunántúli területeken a legkritikusabb. A közútkezelõ arra kéri az autósokat, hogy indulás elõtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útállapotokról, és fokozott óvatossággal közlekedjenek. Részletek >>>

12:44 - Kiürítik Ócsanálost

Megkezdõdött a Borsod megyei Ócsanálos kiürítése, mivel a települést a Hernád valamint a Vadász-patak árvize egyszerre vette körbe. 280 embernek készítettek elõ szállást a szomszédos Ongán.

12:19 - Ismét bajban Sátoraljaújhely

A Ronyva-patak pénteken délelõtt egy helyen áttörte az ideiglenes védmûvet és ismét elöntötte a város egy részét. Szamosvölgyi Péter polgármester tájékoztatása szerint a víz sok házat körbevett, de hogy pontosan mennyit, nem tudta megmondani. Háromhután két házra rácsúszott a hegyoldal egy része, de össze nem döntötte azokat, egy épület megrepedt, több kis hidat megrongált a településen átfolyó patak.

12:04 Izzik a Nemzeti Segélyvonal

Már több mint napi 100 ezer telefonhívás fut be a 1752-es Nemzeti Segélyvonalra a károsultak támogatására . A telefonszám felhívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadomány juttatható el az ár- és belvízkárosultakhoz az öt legnagyobb magyar karitatív szervezeten keresztül - írja a Nemzeti Segélyvonal Kuratóriumának pénteki közleménye. A www.nsv.hu fõoldalán lévõ gyûjtõszámlálón pillanatról pillanatra látható a telefonszolgáltatóktól beérkezõ telefonos adományok száma. A segélyszervezetek kérik a lakosságot, hogy a 1752-es szám felhívásával továbbra is támogassák a bajbajutottakat.

11:54 - Edelényben van Orbán Viktor

Megérkezett Edelénybe a miniszterelnök péntek délelõtt. Orbán Viktor olyan embereket látogatott meg a Borsod megyei városban, akiket az árvíz miatt kitelepítettek. A kormányfõ ezután a megáradt Bódva folyóhoz megy. Orbán Viktort Molnár Oszkár polgármester fogadta, a helyszínen van Pintér Sándor belügyminiszter valamint Bencze József országos rendõrfõkapitány is - hangzott el a Duna Televízió Híradójában pénteken, nem sokkal 12 óra elõtt. Bõvebben >>>

11:39 - Közmunkásokat keresnek a védekezéshez

1500-2000 embert foglalkoztatna a kormány jövõ héttõl az árvízi védekezésben - jelentette be a pénteki kormányszóvivõi tájékoztatón Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikaért felelõs államtitkár. Hozzátette: ennek forrása biztosított, erre fejenként 130 ezer forintos keret van egy hónapra. Közben a kormány duplájára emelte a vis maior alapot is, ami így 1,6 milliárd forint. Jelenleg 2383 kilométeren van védelmi készültség, ennek tizedén rendkívüli a készültségi fokozat. Országszerte csaknem 900 fõnek kellett elhagynia otthonát. Részletek >>>

Betört a víz Edelénybe

A Borsod megyei város egy része víz alá került, amikor két helyen is átszakadt a gát. Három utcában kétméteres víz hömpölyög. Több mint 500 embert kellett kitelepíteni. Bõvebben >>>

Tolcsván is egész éjjel küzdöttek az árvízzel

A tolcsvaiaknak is nehéz éjszakájuk volt, a település történetének legnagyobb árvízét élték át az ottlakók. Az éjjel 350 házat öntött el a megáradt Tolcsva patak a zempléni faluban. Volt olyan épület, ahol az ablakon ömlött ki a víz. 20 családot kellett kitelepíteni, õk az idõsek otthonában és az iskolában töltötték az éjszakát. Még az áríz ellen védekezõket is elszakította egymástól az ár, ezért csak telefonon tudtak kommunikálni. Volt olyan út, ahol másfél méteres víz hömpölygött, négy utca még mindig járhatatlan. Részletek >>>

Budapest is készül az árvízre

A Duna már elérte a budai alsó rakpartot, dél elõtt nem sokkal lezárták a Margit-híd, és a Halász utca közötti szakaszt. Várhatóan délután vagy este mind a két rakpartot teljes hosszában lezárják. Bõvebben >>>

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!