2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Feljelentés a felsõzsolcai árvíz miattForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-23 09:57:22
Feljelentést tett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fõügyészségen a június 4-én elöntött Felsõzsolca egyik önkormányzati képviselõje.
Milánkovich Ernõ szerint szabálytalanságok voltak az ártéri beépítéseknél az engedélyek kiadásánál, a védekezés idején pedig az egyes szervezetek nem megfelelõen végezték a munkájukat, szervezetlenség volt és a helyi védelmi bizottság sem állt a helyzet magaslatán. A feljelentést a felelõsök megtalálása és a jövõbeni hasonló helyzet elkerülése miatt tette a képviselõ.

A feljelentést a Felsõzsolcát elöntõ árvíz nem megfelelõ kezelése miatt, ismeretlen tettes ellen tette a képviselõ. Milánkovich Ernõ a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy álláspontja szerint szabálytalanságokra és emberi mulasztásokra vezethetõ vissza, hogy Felsõzsolca jelentõs károkat szenvedett a június eleji árvízben.

Szerinte a Sajó árterének Miskolc környéki beépítése nélkül 2,5-3 millió köbméterrel több víz maradhatott volna az ártéren, ami így nem ömlött volna be Felsõzsolcára. Az M30-as felsõzsolcai bekötõútja sem megfelelõ, nem jól mûködtek az utak alatti átereszek.

Milánkovich Ernõ tapasztalata szerint - és állítása szerint ezt észlelték a felsõzsolcaiak is - szervezetlen volt az árvízi védekezés. Semmilyen információt nem kaptak, a helyi védelmi bizottság pedig "csíráját sem mutatta", hogy ura lenne a helyzetnek. Sem irányítás, sem információ nem volt, ami alapján elkezdhették volna a védekezést.

A képviselõ hozzátette: a tûzoltók, vízügyesek, a katasztrófavédelem szakemberei, rendõrök, katonák rengeteget dolgoztak és szenvedtek a helyszínen, de az elsõ két napban semmilyen szervezettség nem volt. Akinek "nagyobb volt a hangja" az mondta meg, melyik utcát zárják le, melyik házat védjék homokzsákokkal - mondta a Fidesz-KDNP-s képviselõ. Az egyes szervezetek egymásról sem tudtak, az egyik csoport nem tudta, mit csinál a másik, nem volt összehangolt védekezés - mondta a képviselõ.

Milánkovich Ernõ szerint úgy tûnik, mintha az "egész katasztrófavédelmi és vízügyes rendszer megbukott volna." Két héttel az árvíz elõtt volt egy kisebb vízbetörés. A képviselõ szerint az is érthetetlen, hogy akkor Szombathelyrõl és Szolnokról küldtek vízügyeseket, akiknek viszont semmiféle helyismeretük nem volt.

Az önkormányzati képviselõ hozzátette: jelenleg a településen körülbelül 175 összedõlt ház van, de mivel sok ezeken kívül is megrongálódott, megrepedt, vélhetõen 250 lesz a végsõ szám. Jelenleg a kárfelmérés tart a településen, van is, ahol, már végeztek a biztosítók munkatársai. Felsõzsolcán egyébként sok pincében még mindig víz van, magasan van a talajvíz szintje, szivattyúzni pedig a házak biztonsága miatt nem mindig lehet. Az emberek elkeseredettek, egyelõre várják a kormánydöntést, ami az újjáépítés mikéntjérõl fog dönteni - tette hozzá a képviselõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!