2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Már csaknem 200 ezer kárbejelentést tettekForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-24 09:39:05
A biztosítótársaságokhoz több mint 190 ezer kárbejelentés érkezett hétfõ délig, ezek becsült értéke meghaladja a 24 milliárd forintot - írja szerdai közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége.

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb ár- és belvize, illetve viharai az elmúlt egy hét alatt több mint 42 ezer újabb kárbejelentést produkáltak, ami összesen nagyjából 6 milliárd forinttal növelte meg a biztosítók által kifizetendõ kártérítés összegét. A Mabisz szerint, ha folytatódik a mostanihoz hasonló, kedvezõtlen idõjárás a károk összege meghaladhatja a múlt héten becsült 30 milliárd forintos összeget is - írja a közlemény. A biztosítók egyébként különösen aggasztónak tartják, hogy a nyári viharszezon még csak most kezdõdik.

A bejelentések túlnyomó többsége továbbra is a vihar okozta károkkal kapcsolatos: az elmúlt hét nap alatt mintegy 40 ezerrel, 138 ezerrõl 178 ezerre nõtt a vihar okozta károk száma. Az elmúlt másfél hónap viharai a szakértõk elõzetes felmérése szerint nagyjából 18 milliárd forint kárt okoztak. Az árvíz okozta károk miatt tett bejelentések száma is több mint 2 ezerrel, 10600-ról 12800-ra nõtt az elmúlt héten, a becsült kárérték ebben az esetben 4,8 milliárdról majdnem 6,1 milliárd forintra emelkedett.

A 190 ezer bejelentésbõl 183 ezret a lakosságtól, illetve a kis és közepes vállalkozásoktól érkezõ ingatlankár tesz ki. A becsült kárérték hétfõ délben megközelítette a 19 milliárd forintot. A biztosított ipari létesítmények és a mezõgazdasági károk száma is elérte a 6 ezret, a kárérték pedig meghaladta a 4,6 milliárd forintot. Ezek mellett, több mint 1100 gépjármûkárt regisztráltak a társaságok, melyek értéke majdnem 480 millió forint.

Az árvíz a biztosított épületekben és vagyontárgyakban a legnagyobb pusztítást Felsõzsolcán végezte - itt több mint ezer bejelentés érkezett a lakosságtól -, a károk értéke pedig meghaladja az 1,8 milliárd forintot. Az árvíz által leginkább sújtott települések sorába Boldva, Edelény, Felsõzsolca, Galvács, Ónod és Sajóecseg mellé feliratkozott Sátoraljaújhely, Szendrõ és Szikszó is. Az utóbbi három településrõl több mint 200 millió forintnyi kárt jelentettek.

A biztosítók a rendkívüli helyzetre tekintettel a kárszakértõket azokra a területekre csoportosítják át, ahol a legnagyobb károkat okozta a rendkívüli idõjárás, az ügyfélszolgálati irodák továbbra is meghosszabbított nyitva tartással üzemelnek, a telefonos ügyfélszolgálatok munkatársai pedig emelt létszámmal és hosszabb munkaidõben fogadják a hívásokat. Mindezek ellenére a biztosítók az ügyfelek türelmét kérik, hiszen a hetek óta tartó rendkívüli idõjárás következtében folyamatosan naponta több ezer bejelentés érkezik hozzájuk - írja a MABISZ közleménye.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!