2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
10 órán át ömlött akadálytalanul a kõolaj Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-24 11:21:56
Sikerült visszahelyezni az olajfogó berendezést a Mexikói-öböl sérült mélytengeri kútjára szerda estére.
A fedõsapkát korábban azért vették le, mert egy robot nekiütközött a berendezés egy részének és le akarták ellenõrizni, hogy nem keletkezett-e benne a szivattyúzást gátló kristály. A kõolaj így körülbelül 10 órán keresztül ömlött akadálytalanul a tengerbe.

A robot szerda reggel ütközött annak rendszernek, amely meleg vizet pumpált a fedõsapkához, hogy megakadályozza a kristályképzõdést. A szakemberek ezután gázt észleltek a berendezésben, és attól tartottak, hogy emiatt keletkeztek a sapkában a szivattyúzást gátló kristályok. Ezért eltávolították, és csak az esti órákban helyezték vissza a helyére.

Amerikai tudósok szerint a British Petrol cég által mûködtetett, kilenc héttel ezelõtt felrobbant, majd leomlott fúróplatform helyén megsérült olajkútból naponta körülbelül 30-60 ezer hordónyi (kb. 5-10 millió liter) olaj ömlik a tengerbe. A fedõsapka segítségével 24 óra alatt körülbelül 25 ezer hordónyi (kb. 4 millió liternyi) mennyiséget tudnak tartályhajóba szivattyúzni.

Közben meghalt két, az olajfolt eltávolításában közremûködõ munkás. Egyikük valószínûleg öngyilkos lett, fõbe lõtte magát. A másik személy haláláról pedig csak annyi került nyilvánosságra, hogy egy úszómedencében vesztette életét.

A Deepwater Horizon nevû fúrótorony április 20-án robbant fel és két nappal késõbb süllyedt a Mexikói-öbölben. A balesetben 11 munkás vesztette életét. A szivárgó olaj az Egyesült Államok történelmének legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozza, már négy partmenti államban okozott súlyos környezeti és gazdasági károkat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!