2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
211 fölött a svájci frankForrás: Origo
Utolsó módosítás: 2010-06-25 16:37:59
Pénteken is gyengüléssel kezdett a forint, délelõtt 11 órakor már 286 forintnál járt az euró, a svájci frank jegyzése pedig 211 fölé emelkedett.

Pénteken délután, néhány perccel 4 óra elõtt 283-284 forint körül mozgott az euró árfolyama a bankközi devizapiacon, szemben a délelõtti 286 forintos jegyzésekkel. Ezzel párhuzamosan a svájci frank árfolyama 211 forintról 210 forint alá került, a dollár jegyzése pedig 233 forintról 230 forintra csökkent.

Az árfolyamok gyengülése arra utal, hogy a megnyugodtak a kedélyek a piacon, ahol délelõtt lejtõre kerültek az árfolyamok. Az eladói nyomás azután alakult ki, hogy román alkotmánybíróság több megszorító intézkedési rendelkezést is alkotmányellenesnek talált, többek között a nyugdíjak csökkentésérõl szólót - ez pedig akár a bukaresti IMF-hitel lehívását is ellehetetlenítheti (errõl itt olvashat részletesen). Csajbók Róbert, az ING kereskedõje szerint az is hozzájárult a forint délelõtti gyengüléséhez, hogy a külföldi alapoknál közeledik a féléves zárás idõszaka, ami tradicionálisan a forint gyengülését okozó pozíciózárásokat hoz.

Szárnyal a frank

A nemzetközi piacokon  a svájci frank péntek délelõtt erõsödött az euróval szemben, reggel még 1,36-os szinten volt, nem sokkal dél elõtt pedig már 1,3520-1,3550 körül mozgott. A frank erõsödése azzal magyarázható, hogy a befektetõk bizonytalanok, ezért olyan biztonságosnak tartott célpontok felé veszik az irányt, mint a frank. Ezzel párhuzamosan pedig a rizikósabb piacokon eladói nyomsá alakul ki, ami szintén gyengíti a forintot. A frankárfolyam már csütörtökön is több mint egy éve nem látott magasságokba emelkedett, így az e devizában eladósodottak akár negyedével többet törleszthetnek, mint hitelük felvételekor (errõl itt olvashat részletesen).

A Raiffeisen devizakereskedõi pénteken 281,75 és 286,30 közötti euróárfolyamra számítanak - írta piaci hírlevelében a bank. Az MTI-nek nyilatkozó kereskedõk azt várják, hogy a forint árfolyamát a következõ napokban is a nemzetközi piaci fejlemények határozzák meg. Sörös Csaba, a Takarékbank elemzõje szerint a forintgyengülés nem hazai eredetû, hiszen az összes régiós deviza komoly eladói nyomás alá került. "Az általánosan romló hangulat mellett a nyári uborkaszezon is állhat a háttérben: alacsony forgalom mellett ugyanis nagyobb mozgásokat és nagyobb profitot lehet szerezni kisebb összegekkel" - fogalmazott a szakértõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!