2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Miért száguld a svájci frank?Forrás: Ecoline
Utolsó módosítás: 2010-06-28 15:04:43
A címben szereplõ kérdés napról-napra egyre több emberben fogalmazódik meg, és nem csak Magyarországon, hanem egész Európában.

A devizahitellel rendelkezõk azt látják, hogy a frank megállíthatatlanul erõsödik. Péntek késõ délután a frank az euróval szemben áttörte az 1,35-ös szintet, amelyre még soha nem volt példa. A forinttal szemben pedig már csak egy karnyújtásnyira van a válság legnehezebb idõszakában – 2009 márciusában - följegyzett 217 forintos frank árfolyam.

 

A CHFHUF árfolyamra, azaz a svájci frank forintjegyzésére jelenleg két fontos tényezõ hat, sajnos mindkettõ masszívan a devizahitellel rendelkezõk ellen dolgozik, és egyelõre egyikben sem látszik fordulatnak még csak csírája sem…

 

Klikk a képre!

CHFHUF árfolyam alakulása

Forrás: FXstreet


Az elsõ: a forint gyengül az euróval szemben

 

Az elsõ tényezõ, hogy a forint gyengül a devizapiacon, azaz az EURHUF árfolyam kúszik fölfelé, pénteken délben már 285 forintnál járt. Ez – azon túl, hogy a forintesésre rásegítettek a Kósa-Szijjártó nyilatkozatok, melyekben a politikusok magyar államcsõdöt emlegettek - alapvetõen a kockázatkerüléssel van összefüggésben, azaz a befektetõk folyamatosan vonják ki tõkéjüket a feltörekvõ piacokról.

Ezt erõsíti az a sajnálatos tény, hogy Magyarország még mindig a sérülékeny kategóriába van besorolva – államadósságunk a maga 80 százalékos GDP-arányával messze a legmagasabb a régióban, igaz a költségvetési hiányunk idei 3,8 százalékos szintje tarthatónak tûnik -, nem véletlen, hogy például a cseh korona sokkal kisebb mértékben esett, mint a hazai deviza…

A forintgyengülés az elmúlt években alapvetõen két mintát követett. Az elsõ a hirtelen, pánikszerû zuhanás volt, ami rendszerint néhány hét alatt lezajlott, a másik a hosszú, trendszerû, lassú de biztos forintesés. A jelenlegi forintgyengülés az utóbbi kategóriába tartozik, és mint ilyen, elképzelhetõ, hogy még hosszú hetekig/hónapokig velünk marad.


A második: az euró gyengül a svájci frankkal szemben

 

A második tényezõ az, hogy az euró folyamatosan gyengül a svájci frankkal szemben. Az EURCHF jegyzés az elmúlt egy évben 1,5000-rõl 1,3500-re süllyedt, sõt, a frankerõsödés az utóbbi hetekben fölgyorsult. Az euróval szembeni frankerõsödésre három jó magyarázat adható.

Elõször, a svájci gazdaság sokkal jobban vészelte át a válság eddigi idõszakát, mint az eurózóna. Másodsorban Európában az elmúlt évtizedben sokan adósodtak el svájci frankban – nem csak Magyarországon -, mostanra azonban már inkább a hitelek törlesztése esedékes, és nem az új hitelek felvétele. Ha pedig a szereplõk törlesztik a hiteleket, az frankvétellel jár, ez pedig erõsíti a svájci devizát. Ez a folyamat még hosszú évekig eltart.

 

A harmadik és legfontosabb frankerõsítõ tényezõ az európai adósságválság eszkalálódása. A befektetõk a recsegõ-ropogó eurózónát látva folyamatosan menekülnek az euróból, és viszik a pénzüket a biztonságos Svájcba. Nemcsak Görögországból vagy Spanyolországból, de már a szintén biztonságosnak hitt Németországból is. A svájci jegybank egészen eddig a pillanatig próbálta megakadályozni a frank erõsödését – amely folyamat egyébként Svájcban nem kívánatos, hiszen csökkenti az export versenyképességét, és növeli a deflációs nyomást -, a múlt héten azonban bejelentette, hogy egyelõre nem vesz több eurót a devizapiacon, azaz hagyja erõsödni a frankot.

 

Elemzõk hangsúlyozzák, hogy ha az eurózóna adósságválsága tovább terjed, és esetleg valóban sor kerül a görög csõdre, vagy netán még az erózónából is kiesnének a görögök, az további pánikszerû svájci frankba menekülést hozna. Ezek a pesszimista szcenáriók, ez kétségtelen, de ha az eurózóna rendszere tovább gyengül, az egészen biztosan további frankerõsödést hoz majd.


Összefoglalva

 

Jelenleg minden a svájci frankban eladósodott magyar lakosság ellen dolgozik. Az eurozóna problémái a befektetõket arra ösztönzik, hogy svájci frankba meneküljenek, ezzel egy idõben az invesztorok kiszállnak a kelet-európai feltörekvõ devizákból. A folyamatot erõsíti, hogy a költségvetési hiány lefaragása (fogalmazhatunk úgy is, hogy a megszorító intézkedések keresztülvitele) helyenként komoly ellenállásba ütközhet, ahogy a hét végén a román alkotmánybíróság is az alaptörvénnyel ellentétesnek talált egyes döntéseket. Ráadásul nem csak a környezetünk alakul igen kedvezõtlenül, a magyar gazdaságról is sikerült „csõdöset” és „olyanok vagyunk, mint Görögország"-osat nyilatkozni, s az ilyen kinyilatkoztatásokat nem könnyû elfeledtetni.

 

A CHFHUF árfolyam pénteken délután 211 forint közelében ingadozott, és a jelenlegi folyamatok alapján nem sok jel utal arra, hogy ez az emelkedõ tendencia megtörne...

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!