2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Csökkentették a devizakamatokatForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-01 10:00:35
Megtörtént, amit a devizahitelesek hosszú hónapok óta vártak. Kamatcsökkentésrõl szóló levelet küldött a legnagyobb lakossági bank a svájci frankban eladósodott ügyfeleinek.
Azt írják, a magas árfolyamot akarják így ellensúlyozni. De nem minden pénzintézet jár el hasonlóképpen. Azt, hogy melyik bank hogyan alkalmazza az idén életbelépett Magatartási Kódexet, már vizsgálja PSZÁF.

2007-ben vette fel a hitelt egy fiatal nõ. A törlesztése 32 ezerrõl indult, most már 49 ezer forintot fizet havonta. Amikor megkapta a hitelt, 150 forint volt egy svájci frank, most 215 körül jár az árfolyam.

„ Így, hogy ez az 50 százalékos emelkedés rájött, már a havi megélhetés az, ami kockán forog” – mondta Nagyszöllõsi Nóra.

A svájci frank erõsödése miatt 0,75 százalékkal csökkentette a kamatot az OTP. Nemrég ilyen tartalmú levelet kapott a pénzintézettõl minden olyan devizahiteles, aki svájci frankban vagy japán jenben adósodott el. Két hónapon belül ez már a második csökkentés, így összesen 1 százalékkal mérséklõdtek a terheik.

„ Kb. 10-12 forintot kompenzál a svájci frank mindenkori árfolyamából és az összes frankos és japán jenes hitelesünkre vonatkozik, bármikor is vette fel ezt a hitelt” – mondta Kovács Antal, az OTP vezérigazgató-helyettese.

Az adós terhei a gyenge forint miatt így is nõnek, de kevésbé. Ez egy átlagos, 10 millió forintos, 20 évre felvett hitelnél havonta 8 ezer forintos megtakarítást jelent. De nem minden bank csökkentette a kamatot. A Raiffeisennél például maradt, amennyi volt.

„ A pénzpiacok nem alakultak kedvezõen. Számos jel mutat arra, hogy a válságból már kifelé megyünk, de azért még nincs vége” – mondta Toman Róbert, a Raiffeisen Bank lakossági hitelüzletág vezetõje.

Ennél a banknál egyedi tárgyalások alapján nyújtanak segítséget a devizahiteleseknek. A törlesztõ részlet ideiglenes csökkentésével, vagy a futamidõ hosszabbításával szerintük akár 30 százalékkal is kevesebb lehet a bajba jutott adós terhe.

Ha A bank csökkent, B bank miért nem csökkent? - ezt vizsgálja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A bankoknak idén már kötelezõ csökkenteniük a kamatokat, ha a piaci folyamatok ezt indokolják.

„ Mi azt nézzük meg, hogy ha ez ténylegesen megtörtént, az megfelelõ mértékû volt-e, ha nem történt, akkor miért nem” – mondta Binder István, a PSZÁF szóvivõje.

Ha úgy ítélik meg, hogy egy banknak csökkentenie kellett volna a kamatot, de ezt nem tette meg, akár 2 milliárd forint is lehet a bírság.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!