2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Félmillióba kerülhet a rossz villanyóraForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-14 09:36:47
Kétszázezer forintos villanyszámlát és háromszázezer forintos büntetést kapott az áramszolgáltatótól egy pécsi család, pedig õk állítják: ...
nem lopták az áramot. Minden évben több ezer ügyfelet büntetnek meg így, a szolgáltatók szerint ha elromlik a villanyóra, akkor biztos, hogy tönkretették. Egy általunk megkérdezett szakember szerint azonban akár egy villámcsapás vagy egy zárlat is okozhat ilyet.

A megbüntetett pécsi család egyesével csatlakoztat mindent, hogy ne legyen nagy a számla. A lakásukban csak ritkán van valaki, tavaly év végén mégis majd kétszázezres villanyszámlát kaptak. Reklamáltak, mire az EON helyszíni szemlét tartott és az órát leszerelték.

"Megállapították hogy az óra rossz, túlpörög. Leszerelték, elvitték laborvizsgálatra, ahol azt a megállapítást tették, hogy az órát megmágnesezték. Még akkor nem volt arról szó, hogy mi, egy-két hónap múlva kaptunk egy levelet, hogy szerzõdést szegtünk" - mondta Simonné Kozák Katalin.

A család a levélhez büntetésként ezt a háromszázezer forintos csekket kapta. Az asszony azt mondja, õk nem nyúltak az órához, és a szemlén az EON sem talált rajta semmilyen sérülést. Az áramszolgáltatónál ennek ellenére biztosak benne, hogy a család lopta az áramot.

"Leszereltük, elvittük egy laborba, ahol független szakértõ megvizsgálta és teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy megmágnesezték az órát, tehát áramot loptak" - mondta Kutas István, az EON médiakapcsolati vezetõje.

A szóvivõ szerint minden évben több ezer ügyfélrõl derítik ki, hogy lopja az áramot. Mindenkit megbüntetnek.

Balogh Dezsõ villamosmérnök egy külföldi tanulmányt elemez, amely a villanyórákról szól.

A tanulmány és a mérnök szerint is a villanyóra elromlását több dolog is okozhatja: nem megfelelõ a mágnes, nem megfelelõen vannak felmágnesezve, zárlatok vannak vagy villámcsapás.

Ráadásul, a szakember szerint, ha az új órák felszerelésekor vagy átíráskor nem ellenõrzik, hogy jól mérnek-e, az is elõfordulhat, hogy szállításkor sérül meg az óra. És akkor is a fogyasztót büntetik meg.

A fogyasztók az Energia Hivatalnál tehetnek panaszt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!