2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Komoly változások jöhetnek a lakástakarékpénztáraknálForrás: Ingatlantájoló
Utolsó módosítás: 2010-07-16 16:52:10
Az OTP Lakástakarékpénztár is támogatja a kormány elképzeléseit a lakástakaréki szabályok módosításairól: ha több áthidaló kölcsönt nyújthatnak, az a likviditásukat nem befolyásolja, de olcsó lakáshitelhez juttathatja az ügyfeleket - reagált a tervezett változásokra az OTP Lakástakarék-pénztár.

A napokban Bencsik János otthonteremtési és energetikai államtitkár azt mondta: "a lakástakarék-pénztári tõke kihelyezhetõségi plafonját 15-rõl 75 százalékra emeljük. A két nagy lakás-takarékpénztárban jelenleg 400 milliárd forint van, vagyis ezzel a változtatással majdnem 300 milliárd forint áramolhatna a piacra".

Felpörgetnék az áthidaló kölcsönöket

A lakás-takarékpénztári törvény szerint a hitel felvételéhez szükséges 4 évnyi takarékosságtól el lehet tekinti, és áthidaló kölcsönt is nyújthat a pénztár. Ennek két válfaja van: az egyiket két év takarékosság után lehet adni, feltéve, hogy a szerzõdéses összeg negyede már az ügyfél számláján legyen. A másik változat az azonnali áthidaló kölcsön. Jelenleg a kétféle áthidaló kölcsön állománya nem haladhatja meg a pénztár szabad eszközeinek a 20 százalékát, ezen belül az azonnali kölcsön pedig mindössze 5 százalék lehet. Gergely Károly, a Fundamenta Lakáskassza elnök-vezérigazgatója az MTI-nek korábban azt nyilatkozta, hogy tudomása szerint a kormány e kétféle áthidaló hitel arányát emelné fel a szabad eszközök 75 százalékára.

Az OTP Lakástakarék-pénztár közleménye erre úgy reagál, hogy amennyiben a 15 százalékos mérték a pénztár szabad eszközei állományának áthidaló kölcsönbe kihelyezhetõ maximális arányára vonatkozik - a megfogalmazás nem egyértelmû -, akkor annak emelése hasznos lehet, mivel az olcsó lakáskölcsön iránti igény nagy, a pénztárak likviditása pedig kiemelkedõen jó.

Az egész család gyûjthet a lakásra

Az államtitkár az interjúban beszélt arról is, hogy ha a család több lakás-takarékpénztári megtakarítás felhasználásával vásárol lakást, és ezek között kiskorú is van, akkor a lakáscserét ez megnehezíti. A kormány ezért tervezi annak eltörlését, hogy a kiskorú is tulajdonos legyen akkor, ha a saját nevére szóló lakástakarék szerzõdés is része a vételárnak.

Az OTP pénztára ismerteti: egy család tagjai több lakás-elõtakarékossági szerzõdést is köthetnek. Tipikusan a kiskorú gyermekekre, mint kedvezményezettre a közeli hozzátartozók - szülõk, nagyszülõk - kötnek külön szerzõdéseket. A hatályos törvény alapján kedvezményezett megjelölése esetén a lakáscélú felhasználás a kedvezményezett javára történhet úgy, hogy a kiskorú kedvezményezettnek is tulajdont kell szereznie a család lakásvásárlásakor, vagy tulajdonnal kell rendelkeznie a család ingatlanának felújításakor. Ennek kezelése az elmúlt évek gyakorlata alapján a Ptk., valamint a gyámhatósági jogszabályok miatt nehézkes és nem életszerû. Ezt az anomáliát oldhatná fel a tervezett változtatás.

Elõtakarékosság számokban

Egy átlagos pénztártag szerzõdéses összege 3 millió forint körüli, amely elegendõ egy kisebb lakás vásárlásához önerõnek. Gergely Károly úgy vélte, hogy egy jobban keresõ személy már 8-9 millió forintos szerzõdéses összeget is tud vállalni. Amennyiben az állami támogatás 8-ról 10 évre emelkedne, illetve 2 év megtakarítás után a támogatás maximuma nem 72 ezer, hanem 100 ezer forint körül lenne, akkor a megtakarítási összeg elérhetné a 10-12 millió forintot, amelybõl már lehet lakást vásárolni. A változástól az elnök-vezérigazgató azt várja, hogy lényegesen többen kötnek lakás-takarékpénztári szerzõdést. Magyarországon a népesség 12 százalékának van pénztári szerzõdése, ez az arány Németországban 45, Ausztriában 50, míg Csehországban 55 százalék.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!