2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Szigorúan ellenõrzött import áruForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-20 12:04:00
Keddtõl szigorúbban ellenõrzik a külföldrõl érkezõ élelmiszereket. Minden importõrnek részletes jelentést kell küldenie a behozott áruról.
Ez a kereskedõk szerint nagy adminisztrációs terhet jelent nekik, de azt ígérik, emiatt nem emelik meg az olcsó külföldi tej-, zöldség- gyümölcs- és húskészítmények árát.

Átcímkézett müzli szelet még 2006-ból. Az eredeti feliratot acetonnal mosták le, hogy új szavatossági idõt nyomtassanak rá. Az ellenõrök csak szúrópróbaszerûen találnak ilyen raktárakat, a kormány szerint ezért van szükség az új ellenõrzési rendszerre. Az ötletet a fogyasztóvédõk is jónak tartják.

„Eddig is ellenõriztek a nagykereskedelmi vállalatoknál, de korlátozott mértékben, mert az anyagi lehetõségeik megszabták, hogy hány helyen és hányszor tudnak ellenõrizni, így egy kicsit könnyebb lesz, ha bejelentik, hogy hova érkezett import áru, vagy új áru” – mondta Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer mérnöke.

Ezentúl ugyanis egy ûrlapon jelenteni kell például azt, hogy honnan, mennyi, milyen szavatossági idejû, beszerzési árú termék érkezett az importõrhöz.

Egy liter szlovák tej 145 forintért. A magyar tejnél ez 24 forinttal olcsóbb, ezért sokan ezt keresik. A kereskedõk számára eddig ezért volt vonzó import árut is kínálni, keddtõl azonban lehet, hogy drágább lesz. Ugyanis minél több import terméket árulnak, annál több lesz a papírmunkájuk, a megnövekedett adminisztrációhoz pedig új emberek kellenek.

„Az biztos, hogy nem szabadulhatnak el ennek hatására az árak, hiszen csökken a kereslet folyamatosan, minden gazdasági és piaci szereplõ arra törekszik, hogy a lehetõ legmérsékeltebb áron biztosítsa a termékeket a fogyasztóknak” – mondta Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetõje.

Vagyis az üzletláncnál arra számítanak, hogy maradnak az olcsó külföldi termékek. Akik ugyanis ezeket az árukat választják, azok elsõsorban az ár alapján döntenek. Így azt mondják, ha a szlovák tartós tej drágulna, már nem tudnák eladni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!