2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Börtön járhat a kiflilopásért isForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-26 13:14:22
A parlament csütörtökön elfogadta az új szabálysértési törvényt. Eszerint elzárással is büntethetõk azok, ...
akik 20 ezer forint alatti értékben követnek el lopást, csalást, vagy rongálást. De nem csak a felnõttek, hanem a fiatalkorúak is.

Akár kilencven napos elzárás is járhat már azért is, ha valaki 1 forint értékben lop. Eddig ezért csak pénzbírság járt.

„Arra kötelezték, akinek nem volt pénze, hogy pénzt fizessen, azt gondolom, hogy ezt valamennyien beismerhetjük, hogy egy logikátlan döntés volt, viszont meg kell nevelni és rá kell szoktatni a törvény tiszteletére azokat, akik ilyen bûncselekményeket tesznek” – mondta Pintér Sándor belügyminiszter.

Új szabály, hogy mostantól nem csak a felnõttek, hanem a fiatalkorúak is kaphatnak büntetésként elzárást, és az is, hogy szabálysértési ügyekben bírósági titkárok is hozhatnak ítéletet. Több jogvédõ tiltakozik a változtatások miatt.

„Kis kárértékû szabálysértéseknél az elzárásos büntetés alkalmazása véleményünk szerint indokolatlan, átgondolatlan és kifejezetten drága, fiatalkorúak elzárás büntetése és a bíró nélküli szabadságvesztés kiszabása pedig nemzetközi szerzõdéseket és nemzetközi kötelezettségeket sért” – mondta Dénes Balázs, a TASZ elnöke.

Újra megnyílt a solti börtön két korábban lezárt szárnya, és még idén megnyitják a Gyorskocsi utcai fogdát. Az új szabályok miatt ugyanis sokkal több férõhelyre van szükség a börtönökben, ezek ugyanis már most 130-150 százalékos kihasználtsággal mûködnek. A belügyminiszter szerint még keresnek olyan helyeket, ahol elsõsorban az elzárásra ítélteket lehet majd elhelyezni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!