2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Szlovákinvázió az erõs euró miattForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-27 12:57:21
Ismét feléledt a szlovák bevásárló turizmus a határ mentén. Az elmúlt hetekben tapasztalható forintgyengülés miatt ugyanis egyre többen jönnek ...
a határ túloldaláról vásárolni és ez kedvezõen hat a hazai üzletek forgalmára. A mostani növekedés elmarad a tavaly tavaszitól. Akkor ugyanis 300 forint felett váltották be az eurót, most pedig 280-290 forint között mozog.

Sorban állás egy gyõri bevásárlóközpont pénzváltójánál. Itt azt mondják, tízbõl kilencen Szlovákiából érkeznek és eurójukat váltják át forintra.

Az elmúlt hetekben a forint gyengülése miatt ismét nõtt a külföldi, elsõsorban a szlovák vásárlók száma, bár nem olyan mértékben, mint tavaly tavasszal, amikor 300 forint felett volt az euró.

„Igazából a márka termékeket preferálják ezek a vásárlók, de akkor amikor a tavalyi évben volt 300 forint felett is euró is, akkor a napi bevásárlásaik zömét is itt ejtették meg” – mondta Hegyi Ferenc a gyõri Árkád center-menedzsere.

Egy gyõri építõanyag kereskedésben a sok szlovák vásárló miatt már euróval is lehet fizetni. Azt mondják, két ok miatt járnak át szívesen a határon túlról.

„Ez egyrészt adódik abból, hogy 10-15 százalékban alapban olcsóbbak a festékek és az építõanyag termékek itt nálunk Magyarországon. Másrészt pedig az árfolyam differenciából adódó különbözet az akár összességében 30-40 százalékos különbözetet is jelenthet.” - mondta Csiza Tamás a Piktor Kft. ügyvezetõje.

Míg Magyarországon örülnek a külföldi vásárlóknak, addig Szlovákiában az üzletek arra panaszkodnak, hogy a forint gyengülésével együtt az õ forgalmuk is visszaesik.

„Maguknál gyengébb a forint akkor nálunk úgy inkább Gyõrbe mennek, ami legközelebb van vásárolni, mint inkább hozzánk.” – mondta Csémi Nikoletta eladó.

A nagymegyeri üzletben is találtunk olyan vásárlót, aki figyeli az árfolyamot és a nagyobb bevásárlásokat a határ túloldalán, Gyõrben intézi.

„Mikor jobban megéri a forint, mikor jobban át lehet váltani, akkor érdemesebb nagyobb mennyiségben ruhát vásárolni” - mondta Szelle Szabina

A szlovák üzletekben azt mondják leárazásokkal és nagyobb áruválasztékkal próbálják megtartani vevõiket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!