2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Így segítenék a devizahiteleseketForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-03 12:28:49
A Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizajegyzési árfolyamát vagy a bankok középárfolyamát vegyék alapul a lakossági devizaalapú hitelek havi részletének kiszámításakor ...
- ezt javasolja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Nemzetgazdasági Minisztériumhoz eljuttatott javaslatában. Binder István, a felügyelet szóvivõje a Független Hírügynökségnek elmondta: évente akár több tízezer forint könnyítéssel járna az ügyfelekre nézve, ha nem a bankok eladási árfolyamán számítanák ki a forinttörlesztés összegét.

A PSZÁF a kormány kérésének megfelelõen elkészítette javaslatát a devizahitelesek helyzetének könnyítésére. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak címzett és a Magyar Nemzeti Bankhoz tájékoztatásul elküldött megoldás két lehetõséget vázol fel. Az elsõ esetében az MNB hivatalos deviza- (például euró-, svájci frank-) árfolyamát vennék alapul a lakossági devizahitelek forintelszámolásakor. A másik szerint a kölcsönt nyújtó bank saját középárfolyamán számolnák ki a törlesztõrészletet.

Jelenleg az a gyakorlat, hogy a bank a folyósításkor a vételi árfolyamot alkalmazza, a törlesztéskor pedig az eladási árfolyamon számolja ki a havi részletet. A vételi és az eladási kurzus közt akár 5-6 százalékpont különbség is lehet, amin óriási nyereségük van a bankoknak. Binder István hangsúlyozza, hogy teljesen indokolatlan a mostani eljárás, mert nincs tényleges többletkockázatuk a pénzintézeteknek, ami indokolná az eladási árfolyamot alkalmazni.

Ha a kormány elfogadja a javaslatot, az az összes devizahitel-szerzõdésre érvényes lesz, és évi akár több tízezer forinttal csökkentheti az ügyfelek terheit. Ehhez a hitelintézeti törvényt kell módosítani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!