2024. április 24. Szerda, György.
 
Fekete június a turizmusbanForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-04 09:41:47
A válság kiteljesedése óta rekordot hozott a turizmusban a felszámolási eljárások száma júniusban: a tavalyi 68-cal szemben 110 cég dõlt be egy hónapja.
Az elsõ félévben 20 százalékos a növekmény, de a Dél-Alföldön például 90 százalék. A felszámolás alattiaknak viszont háromszorosa volt az újonnan alakult vállalkozások mennyisége, amelynek egyik oka az Opten céginformációs szolgáltató szerint a csökkenõ jövedelmükkel elégedetlen alkalmazottak növekvõ önállósodási szándéka.

Az év elsõ felében 567 turisztikai (vendéglátóipari és szálláshely-szolgáltató) vállalkozás ellen indult felszámolás, tavaly 455. Az idei adat a júliusban mûködõ ilyen cégek 2 százaléka. A féléven belül például márciusban is sok cég jutott csõdbe, 103, júniusban pedig 110. A hatodik havi adat óriási növekedés az egy évvel ezelõtti 68-hoz képest. Havonta 8-11-gyel több felszámolás indult, mint 2009 ugyanazon idõszakaiban. Területileg kiugró a Dél-Alföld, ahol 90 százalékkal több vállalkozás dõlt be júniusig, mint 2009-ben. Az eljárások harmada a közép-magyarországi régióban zajlott.

A felszámolás alatt lévõknél háromszor több, csaknem 1700 új vendéglátó vállalkozás indult idén, 11 százalékkal több, mint egy éve. Miként a felszámolások legnagyobb hányada, az új vállalkozás indítása is Közép-Magyarországon történt. Az Opten értékelése szerint a turizmusban eleve ismert jelenség a cégek osztódással szaporodása, az alkalmazottak önállósodása a megismert adatbázisra támaszkodva. A gyorsulás oka szerintük az lehet, hogy a kevés megrendelés miatt csökkenõ jövedelemmel elégedetlen alkalmazottak nagyobb számban próbálkoznak önállósodással.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!