2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Lerövidülnek az építési engedélyezési eljárásokForrás: hasznos hírek
Utolsó módosítás: 2008-12-30 15:45:32
Címkék: Ingatlan, építés
Akár egy évvel is rövidebb lehet az építési engedélyhez szükséges eljárási idõ. Az építõipari beruházások felgyorsítására, az engedélyezések egyszerûsítésére tett erõfeszítések eredményeként mára több tucat eljárás esetében megszûnt a hatósági engedélyezés kötelme, az építõipari kivitelezésben pedig a tisztességes piaci magatartás jogszabályi feltételeit erõsítették meg.

A  Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium sajtóközleménye

A 2008-as év meghatározó közigazgatási programjának - az építõipari gyorsítási programnak - keretében több mint 30 jogszabály módosult. A gyorsító csomag öt átfogó területen kezdeményezett egyszerûsítést, jellemzõen a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásokhoz kapcsolódóan. Így jelentõs változások történtek a terület- és telekszerzési eljárásban, az építési engedélyezési eljárásban, a szakmagyakorlói jogosultságok megszerzésében, az építõipari kivitelezésben, valamint az építési követelmények áttekinthetõbbé tételében.

Az építési engedélyezési eljárásoknál bevezettük az építésügyi igazgatási szakértõ és az összevont hatósági eljárás intézményét, amellyel lényegesen - akár egy évvel is - csökkenthetõ az eljárás ideje. A kiemelt beruházásoknál a szakhatósági eljárások ügyintézési határideje is jelentõsen csökkent. Ma ezek ügyintézési ideje 15 nap, amely egy alkalommal hosszabbítható meg legfeljebb további 8 nappal. 2009. január 1-jétõl hatályos az a jogszabály, amely az építésügyi szakhatóságok számát és a közremûködõk körét csökkenti - tovább egyszerûsítve ezzel az engedélyezési eljárást.

Az építõipari kivitelezésben elsõsorban a tisztességes piaci magatartás jogszabályi feltételeit erõsítettük. Például a feketemunka, valamint a lánctartozások visszaszorítása érdekében a reális árképzést, a szerzõdések részletes dokumentálását, a pontos költségvetés elkészítését célzó szabályozást fogadott el a kormány. Az intézkedésekkel reményeink szerint csökkennek a feketemunka, a lánctartozás és a közbeszerzési anomáliák okozta problémák. 

Az építési vállalkozók szerzõdéskötéskor csak úgy kalkulálhatják díjaikat, hogy abban legalább az építõipari rezsióradíj alapján számolt munkadíjat kell szerepeltetniük, az alá senki nem ígérhet. Így a bérterheket megfizetõ vállalkozók a közbeszerzéseken nem kerülnek hátrányba azokkal szemben, akik feketén foglalkoztatják a munkásokat. A pótmunka és a többletmunka - szintén 2008 szeptemberétõl hatályos - fogalmának meghatározásával, illetve az elszámolásukra vonatkozó egyértelmû szabályozással várhatóan csökken a szerzõdõ felek - így különösen az építõipari vállalkozók - korábbi kiszolgáltatottsága. 

A gyorsítási csomag keretében az általános építési engedélyezés is könnyebbé, egyszerûbbé vált. Így a többi között:

·         lehetõvé vált az elektronikus ügyintézés az építésügyi hatósági döntéseknél,
·         több tucat építési munkához nem kell építésügyi hatósági engedély,
·         egyszerûsödött a bejelentéshez kötött építészeti - mûszaki dokumentáció tartalma.

 

A gyorsítási program nem zárult le. Már folyik az a szakmai munka, amelynek eredményeként várhatóan 2009 végéig további egyszerûsítések kezdõdnek meg. A gyorsítási csomag várhatóan kiterjed az összes építési beruházásra. Kiemelt feladatként jelenik meg a lánctartozások problémájának kezelése és a párhuzamos eljárások megszüntetése.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!