2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Nem lesz hiány vakcinábólForrás: dehir.hu
Utolsó módosítás: 2010-12-08 17:12:08
Sok a beteg a háziorvosi rendelõkben, de még nem az influenza fertõz. A szakemberek szerint egyelõre más vírusok okoznak megbetegedéseket, de ha marad az enyhe, csapadékos idõ, heteken belül kitörhet az influenzajárvány. A gyógyszerészek azt ígérik, folyamatos lesz az ellátás az oltóanyagból.

Torokfájással kereste fel háziorvosát Pásztor Jánosné. Nem õ volt a rendelõben az egyetlen beteg hasonló tünetekkel. Csuka Ildikó háziorvos azt mondja, naponta mintegy 60 embert kezelnek megfázással, légúti megbetegedéssel.

- Nagyon sok hurutos, megfázott beteg van, akinek hõemelkedése, láza van. Fáj a torka, köhög – mondta el Dr. Csuka Ildikó háziorvos.

Hiába több a beteg, egyelõre nincs járvány. A szakemberek szerint jelenleg az influenzát megelõzõ vírusok fertõznek.

- Influenza járvány sem Magyarországon sem Európában nincs most. Azok a vírusok jelentek meg és azok cirkulálnak, amelyek megelõzik az influenzajárványokat - hallhattuk Kohut Zsuzsát, az ÁNTSZ Észak-alföldi Regionális Intézetének regionális tisztiorvosát.

Az orvosok azt mondják, az enyhe, csapadékos idõ kedvez a kórokozóknak. Ha továbbra sem lesz tartós fagy, heteken belül tömeges megbetegedésekre lehet számítani. Így az influenza elleni védõoltást már most érdemes kérni. Vakcinából nincs hiány.

- Minden oltóanyag kapható a piacon. A TB által támogatott oltóanyagból is kellõ mennyiségben állnak rendelkezésre a nagykereskedõnél. Most még felszabadítási engedélyre várnak, amint ezt megkapják, napokon, órákon belül a patikákban lehetnek - magyarázza Ujházi László, a Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei elnöke.

A TB által támogatott oltásért egyébként 940 forintot kell majd fizetni a patikákban. A többi vakcina ára pedig 1200 és 2000 forint között van. Az oltás beadásáért a háziorvos is kérhet pénzt. Maximum 2000 forintot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!