2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Közlekedésitörvény-változásokForrás: origo
Utolsó módosítás: 2010-12-22 08:48:04
Több mint száz ponton változnak a közlekedést érintõ törvények januártól. Távoktatás keretében is elvégezhetõ lesz az elméleti KRESZ-oktatás, emellett az autósok több ponton szigorodó közúti közlekedési szabályokra, míg az autóbusszal és vonattal utazók biztonsági kamerás megfigyelésre számíthatnak.

A képviselõk döntése értelmében a közúti ellenõrzés során a gyorshajtás vagy a biztonsági öv használatának elmulasztása, illetve a tilos jelzésen való áthaladás és az ittas vezetés esetén is 10 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedõ helyszíni bírság szabható ki.


Bekamerázhatják a buszokat

A változtatások az autóbusz- és vasúttársaságok számára is lehetõvé teszik az elektronikus biztonságtechnikai felvételek készítését a jármûvökön és a megállókban. A jogalkotók ettõl alkalmazottaik és az utasok, valamint a vagyontárgyak és poggyászok biztonságát remélik. A jogszabályban rögzítik, hogy a szolgáltatók csak a bíróság, illetve más hatóság számára adhatják át az általuk készített felvételeket, a hatósági eljárásra ki nem kért felvételeket pedig legfeljebb három napig õrizhetik meg.

A felvételkészítés minden esetben csak akkor engedélyezett, ha a jogsértések más eszközökkel nem deríthetõk fel, illetve megelõzésükre nincs más mód.


Lebontják az út menti óriásplakátokat is

A törvény emellett megtiltja mindenféle reklámhordozó elhelyezését a közutak közvetlen környezetében, illetve a lakott területen kívül az úttest mellett is. A tilalom utóbb esetben csak a négy négyzetméternél kisebb reklámtáblákra valamint a benzinkutak cégjelzéseire és a közlekedés biztonságát szolgáló közérdekû tájékoztatásokra nem vonatkozik.

A képviselõk döntése értelmében a közúti ellenõrzés során a gyorshajtás vagy a biztonsági öv használatának elmulasztása, illetve a tilos jelzésen való áthaladás és az ittas vezetés esetén is 10 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedõ helyszíni bírság szabható ki.

Új szabályok a repülésben és a vonatközlekedésben is

 

A légügyi törvény változtatásai alapján rendõrség átveheti a légiközlekedés védelmével kapcsolatos feladatokat a nyilvános repülõtér üzemben tartójától, amennyiben utóbbi nem tartja be a magyarországi és európai uniós szabályokat. A reptér üzemeltetõjének ebben az esetben meg kell fizetnie a hatóság költségeit a közbelépés után.

Hatályba léphet Riz Levente, a fõváros XVII. kerületének fideszes képviselõje által a zárószavazás elõtt benyújtott módosítása is, amely alapján a zajgátló védõövezet által érintett településeket is be kell vonni a légiközlekedési bírság szabályozásáról, illetve felhasználásáról való döntésbe. A repülési ágazatot érintõ módosítások emellett részletesebben szabályozzák a légiközlekedés védelme során szükséges képzési feltételeket is.

A törvényhozók a vasúttársaságok mûködési feltételeire is kitérnek, például elõírják, hogy a turistavasutak valamint a sífelvonók és a saját célú vasúti pályahálózat mûködtetõinek nem kell külön vasútbiztonsági engedélyt beszerezniük.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!