2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Fájdalmas lépések ÚjfalubanForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2011-01-20 16:45:29
360 millió forintos megszorító intézkedési tervet fogadott el hétfõn utolsó, rendkívüli testületi ülésén a berettyóújfalui önkormányzat. Nemcsak a polgármesteri hivatal, valamint az önkormányzat fenntartásában mûködõ intézmények kiadásainak csökkentésérõl döntöttek a képviselõk, hanem magukon is spórolnak: a polgármester és alpolgármester költségtérítése 50 százalékkal, a képviselõk tiszteletdíja 20 százalékkal csökken január elsejétõl.

Muraközi István polgármester elmondta: az októberi elsõ munkaülésen tárta fel az önkormányzat pénzügyi helyzetét az újonnan megválasztott képviselõk, valamint a város lakossága elõtt. Az átadás-átvétel során nagy összegû – 360 milliós – szállítói adósságot tapasztalt. Ha nem látnak hozzá a struktúraváltáshoz, összeomlott volna a város költségvetése. Az óriási hiány két dologra vezethetõ vissza: egyrészt az állami finanszírozás csökkenésére, másrészt a városban megvalósult nagy léptékû fejlesztések önerejének elõteremtésére – részletezte a városvezetõ. Muraközi István szerint az újfalui önkormányzat nem egyedüli az országban, hiszen egyre több önkormányzat ellen indult adósságrendezési eljárás.

-A mostani intézkedési terv azt a célt szolgálja, hogy kikerüljünk az adósságcsapdából, és egy mûködõképes önkormányzatot hagyjunk örökül az utánunk jövõ nemzedékre. Ez az intézkedési terv egyaránt kiadást csökkentõ és bevételt növelõ. Intézményi szerkezetátalakításokat is meg kellett lépni, amelyben a legfontosabb a két szakképzõ intézet – a Bessenyei György Szakközépiskola és az Eötvös József Szakképzõ Intézet – összevonása, valamint a városi zeneiskola betagozódása a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába, illetve a Szabó Pál Kollégium bezárása. Mindezeken túl az összes intézménynél és a polgármesteri hivatalnál a személyi kiadások ötszázalékos csökkentését irányoztuk elõ. A polgármesteri hivatal nem kötelezõ szociális kiadásainak csökkentését is elhatároztuk 24 millió forint összegben, de kénytelenek voltunk megszüntetni a 70 éven felüliek szemétszállítási díjfizetés alóli mentességét is.

A bevételnövelõ intézkedések közt említette a polgármester az önkormányzat tulajdonában lévõ ingatlanok és földterületek bérleti díjának emelését. Parkolási és hirdetési rendeletet készít az önkormányzat, melybõl éves szinten mintegy 26 millió forint bevételre számítanak. Új iskolatársulási megállapodásokat készítenek elõ Váncsod és Mezõsas településekkel, amibõl több tízmillió forint bevétel származik.

A legnagyobb vesztesei a hétfõn elfogadott intézkedéseknek az elkövetkezõ évek meg nem valósuló fejlesztései lesznek, hiszen az önkormányzat mûködõképességének fenntartása nem teszi lehetõvé a város teherbíró képességét meghaladó fejlesztések önerejének elõteremtését – emelte ki Muraközi István.

Pálfi Anikó alpolgármester elmondta: lehetett volna másik két – rosszabb - alternatíva is. Vagy az, hogy csõdbiztos felügyelje az önkormányzatot, vagy pedig átadni a megyei önkormányzatnak a város középfokú intézményeit. – Az intézkedési terv kidolgozása során azonban az a cél lebegett a szemünk elõtt, hogy valamennyi, nem kötelezõ feladat ellátása továbbra is a városban maradjon. Ezért nem gondolkodtunk abban, hogy a nem kötelezõ középiskolai oktatási feladatok ellátását átadjuk a megyei önkormányzatnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!