2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Milliárdok érkeznek közlekedésfejlesztésre a régióbaForrás: dehir.hu
Utolsó módosítás: 2011-01-20 19:46:36
Az alsóbbrendû utak felújítására közel 14 milliárd forint, kerékpárutak építésére pedig 3 milliárd jut a régiónak az Új Széchenyi Terv keretében. A tervek szerint Erdélybe is gyorsabban juthatunk majd el.

Számos alsóbbrendû, négy- és ötszámjegyû út újulhat meg az Észak-alföldi Régióban a jövõben. A most meghirdetett Új Széchenyi Terv 13 milliárd 784 millió forintot biztosít erre a célra, amire állami cégek, a Magyar Közút Zrt. és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ Zrt. pályázhatnak majd.

A forrást nem csak az útburkolat felújítására lehet felhasználni, hanem az utak kiszélesítésére, autóbuszöblök megújítására, balesetveszélyes ívek korrekciójára, meglévõ közlekedésbiztonsági elemek korszerûsítésére és újak építésére is.

A Dehir.hu arról érdeklõdött a Magyar Közútnál, hogy a közeljövõben mely mellékutak újulhatnak meg Hajdú Biharban. Pécsi Norbert Sándor kommunikációs kommunikációs csoportvezetõ elmondta, hogy a cég a teljes körû útfelújítások - lebonyolításában az elmúlt években döntõen európai uniós forrásokat használt fel. Több útszakasz felújítási tervének elõkészítése jelenleg is zajlik. Ezeket az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségnek és a Tanácsnak kell jóváhagynia.

A Magyar Közút Hajdú-Bihar megyében közel 90 kilométernyi mellékút felújítására pályázik. A kormányhatározati nevesítést követõen, a rendelkezésre álló források függvényében megújulhat a Nagyhegyes és Hajdúszoboszló közötti 11 kilométeres, valamint a Hajdúdorog és Hajdúböszörmény közötti 13 és fél kilométeres szakasz. Felújítanák még a 3315 jelû út Folyás települést is érintõ 13, a Biharnagybajom és Bakonszeg közötti 15 és fél, valamint a Balmazújváros belterületét érintõ 1,8 kilométeres szakaszt. 2,4 kilométeren újulhat meg a 3316-os Hajdúbagost is érintõ szakasza, továbbá a 3323-as mellékút M35-ös autópálya és Hajdúnánás közötti 12,3, illetve a Vámospércs és Létavértes település közötti 20,5 kilométeres alsóbbrendû út.

Újabb kerékpárutakra is lesz pénz az Új Széchenyi Tervben – a régióban 3 milliárd forint. Az önkormányzatok, önkormányzati társulások március 1-jétõl pályázhatnak legfeljebb 300 millió forintra. A településeknek a költségeknek legalább 10%-át állniuk kell.

A kormány ígérete szerint a jövõben Debrecenbõl gyorsabban juthatunk el majd Erdélybe is. Az M35-ös autópályát ugyanis a tervek szerint összekötik a még épülõ M4-essel, ami pedig a még szintén építés alatt álló észak-erdélyi autópályára csatlakozik majd rá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!