2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Kerékpárút épül Berettyóújfalu és Nagyvárad közöttForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2011-07-08 11:06:08
A határon átnyúló együttmûködések újabb példája valósulhat meg azzal a nyertes pályázattal, melynek eredményeként 35 kilométernyi kerékpárút épül meg Berettyóújfalu és Nagyvárad között. A projektismertetõ a nagyváradi városházán volt.

A város alpolgármestere, Bíró Rozália köszöntötte a határ inneni oldaláról érkezett vendégeket: Muraközi Istvánt, Berettyóújfalu polgármesterét és Pálfi Anikó alpolgármestert, Barabás Ferencet, Biharkeresztes, Benkõ Sándort, Ártánd, Pap Miklóst, Mezõpeterd és Bátori Gézát, Bors polgármesterét, valamint a magyar és román részrõl jelen lévõ pályázatírókat. A tájékoztatóból kiderült: 2009-ben indult a pályázat, amit 2010-ben nyújtottak be, s idén március 1-én érkezett az értesítés arról, hogy a határon átívelõ közlekedés fejlesztése érdekében kerékpárút épülhet Berettyóújfalu és Nagyvárad között, 35 kilométer hosszon, 2,7 kilométer szélességben. Magyar oldalon ez 21,2 km, míg román oldalon 13,8 km lesz. A projekt 6,2 millió euróból valósul meg, 95 százalékos európai uniós támogatásból. Az önrész a magyar partnerek esetében 5 százalék, míg a románpartnereknél 2 százalék – részletezte Bíró Rozália.

A kerékpárút közvetlenül érinti Berettyóújfalu, Mezõpeterd, Biharkeresztes, Ártánd, Bors és Nagyvárad településeket, de közvetetten Bojt, Bedõ és Nagyvárad Metropolisz Övezet is érintett. A beruházástól a kerékpáros balesetek csökkenését várják, könnyebb lesz a munkahelyek megközelítése, csökken a környezetszennyezés, de növelheti a turisztikai attrakciók látogatottságát is – hangzott el. A kivitelezési munkálatok jövõ év tavaszán kezdõdhetnek, s év végére készül el a kerékpárút.

Muraközi István szerint a mostani pályázat esetében is érvényes a mondás: Isten malmai lassan õrölnek! A nyertes projekt azonban optimizmusra ad okot: mostantól felgyorsulnak az események. Örvendetesnek nevezte a polgármester, hogy kormányzati szintén a napokban jelentették be a közlekedési infrastruktúra fejlesztését a két ország között. Üdvözölte Muraközi István azt, hogy látványosan beindult a két ország között a közlekedés, s a határok légiesülése ma már nem üres frázis. A polgármester ígéretet tett arra, hogy ha elkészül a kerékpárút, maga is megteszi a távot két kerékkel.

Az elmondottakat erõsítette meg a többi polgármester is, aláhúzva a kerékpárút szükségességét, hiszen Románia uniós csatlakozása óta sokan költöztek át a határ magyar oldalára, s naponta onnan járnak át a két ipari parkba, vagy egyéb munkahelyre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!