2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Világgazdaság: Elveszthetik a megyék a mostani feladataikat Forrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2011-07-19 11:30:16
Néhány héten belül a kormány elé kerülhet az a javaslat, amely a Világgazdaság információ szerint a megyék mostani feladatainak nagy részét az állam hatáskörébe utalná. A lap keddi száma szerint a megyék a javaslat szerint a területfejlesztési munkát vennék át.

Drasztikusan átformálná a kormány a megyék feladatait. A Világgazdaság értesülése szerint szinte semmit nem hagynának meg a mostani rendszerbõl, a megyék az új önkormányzati törvény hatálybalépése után a területfejlesztési munkát vennék át, ezt most a regionális területfejlesztési tanácsok végzik.

A gazdasági napilap keddi számában megjelent írás szerint a legtöbb megyei feladat az államhoz kerülne, így az ott képzõdõ hiány nem a megyéket terhelné tovább. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy annak a feladatnak a szakmai irányítását, amelyet most a megye lát el, a helyi kormányhivatal végezné, dolgozói fizetését pedig az állam biztosítaná, a normatívákat nem utalnák át a megyéknek - írja a lap.

Az nyitott kérdés, hogy mi legyen a megyei tulajdonú intézmények sorsa. A csõdveszély elõl menekülve több megye is a bezárás, eladás vagy összevonás mellett döntött. A Világgazdaság szerint errõl néhány héten belül tárgyalhatnak kormányzati szinten.

A megyék az új koncepció szerint elvesztenék a legfontosabb feladataikat, de nem maradnának a funkció nélkül. Valószínûleg a megyékhez kerülnének a területfejlesztési feladatok. A Világgazdaság szerint itt lehetnek még viták a megyei jogú városokkal, miután az õ képviselõik nem képviseltetik magukat a megyei közgyûlésen, mégis szeretnék érvényre juttatni akaratukat.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!