2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Eurózóna-csúcs: délután jelentõsen erõsödött az euró és a forintForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2011-07-21 18:03:58
Felemásan szerepelt a forint csütörtökön. Reggelre erõsödött a magyar deviza, majd gyengült, késõbb, az euró görög mentõcsomagról szóló hírek megjelenése utáni látványos erõsödésével párhuzamosan erõsödött.  nemzetközi piacokon bekövetkezett  forint a bankközi devizapiacon a dollárhoz és a svájci frankhoz képest is, délelõtt azonban veszített értékébõl a forint. Az eurózóna pénzügyi csoportjának vezetõje, Jean-Claude Juncker csütörtökön azt nyilatkozta, nem zárható ki a részleges görög csõd, ezután az euró gyengült. Késõbb azonban erõre kapott az euró, és ezzel párhuzamosan a forint is erõsödött.

16.11 Növelte elõnyét a forint

Nem sokkal 16 óra után a svájci frankért 226,80 forintot az euróért pedig 267,30 forintot kértek a devizakereskedõk, a dollár árfolyama pedig 186,10 forint volt.

Csajbók Róbert, az ING devizakereskedõje az [origo]-nak elmondta: az euróövezeti országok vezetõinek csúcstalálkozója elõtt bizonytalan volt a hangulat, de az új mentõcsomagról kiszivárgó hírek emelkedõre tetétk a piacokat. "Optimizmusra adhat okot, hogy délelõtti kedvezõtlen, kockázatkerülõ hangulatban a befektetõk sok pozíciót felszámoltak és délután a rizikósabbnak tartott eszközök vásárlását célzó pozíciók kiépítésébe kezdtek. Ez tartós alapot adhat egy tartósabb forinterõsödésnek is" - mondta Csajbók és hozzátette: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bizonytalanság után egyre több piaci szerpelõ vásárol eurót a nemzetközi piacon és a forintra is egyre nagyobb az igény. "A forint piacán kialakult vevõi nyomás eredményeként a magyar deviza felülteljeljesítette az eurót, vagyis a forint nagyobb mértékben erõsödött az euróval szemben, mint utóbbi a dollárral szemben" - fogalmazott a szakértõ.

15.10 Magára talált az euró

Csütörtök délután, negyed 4-kor az euró 267,50 forintba került a devizapiacon, a svájci frank 228 forint alatt mozgott, a dollár pedig 186,80 forintba került, ez azt jelenti, hogy a kora délutáni helyzethez képest több forinttal gyengültek a legfontosabb külföldi devizák.

A forinterõsödés elsõsorban annak köszönhetõ, hogy az euró jelentõsen erõsödött a dollárral és a svájci frankkal szemben. A közös európai deviza dollárhoz mért árfolyama három óra után 1,4320, a frankhoz viszonyított jegyzése pedig 1,1730 körül mozgott.

Az euró és a forint az után kezdett erõsödni, hogy az euróövezeti országok vezetõinek csúcstalálkozóján tárgyalt, Görögország megmentését szolgáló tervezet nyilvánosságra került részletei szerint az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) pénzügyi támogatási alap 3,5 százalékos kamattal hitelez majd Görögországnak, és az EFSF hitelkeretébõl a többi óriási adóssággal küzdõ eurózóna-beli ország, például Írország, Portugália is kaphat kölcsön. A hitelek futamideje legalább 15 év lesz.

13.49 Picit javított az euró

Délután kevéssel 14 óra elõtt az euró 268,40 forintba került a devizapiacon. A svájci frank árfolyama 230,24 forintnál járt, a dollár jegyzése pedig 189,20 forintnál tartott.

Az eurózóna pénzügyi csoportját vezetõ Jean-Claude Juncker részleges görög csõdrõl szóló nyilatkozata után a legfontosabb külföldi devizákkal szemben gyengülõ euró javított helyzetén, 14 óra elõtt a dollárhoz mért árfolyama 1,4183 körül mozgott, a svájci frankhoz mért árfolyam pedig 1,1655 volt.

12.30 Nagyot gyengült az euró

Nagyot gyengült csütörtök délelõtt az euró az eurózóna pénzügyi csoportját vezetõ Jean-Claude Juncker nyilatkozata után, amely szerint nem zárható ki a részleges államcsõd Görögországban.

Az újságíróknak Juncker azt mondta, hogy nincs még megállapodás az európai bankokra kivetett adókról, és nem tartja valószínûnek a megegyezést ebben a kérdésben.

A nyilatkozat után mintegy fél százalékkal esett az euró a fontosabb nemzetközi valutákkal szemben. Az eurót 1,4157 amerikai dolláron jegyezték fél 12 elõtt nem sokkal a 11 órát megelõzõ 1,4238 dolláros árfolyam után. Az euró/svájci frank árfolyam 1,1631-ra esett a nyilatkozatot megelõzõ 1,1699-rõl. Juncker nyilatkozatát követõen egy euró 268,7 forintba került, egy svájci frank 231,1 forintot ért.

11.16 Picit erõsödött a frank

Nem sokkal tizenegy óra után az euró árfolyama 268,40 forint körül mozgott, a dollár 189,20, a svájci frank pedig 229,90 forintba került a devizapiacon.

10.15 "Várakozó üzemmódban a piac"

Csütörtökön délelõtt negyed 11-kor a svájci frank jegyzése 229,35 forintnál tartott a devizapiacon, ekkor az euró árfolyama 268,20, a dolláré 188,20 forintnál járt. Ez azt jelenti, hogy a reggeli szintekhez képest szerény mértékben gyengült a forint.

"Reggelre erõsödött a forint a uniós csúcstalálkozót megelõzõ optimizmus miatt, de csütörtök délelõtt megjelent a német, az eurózónabeli feldolgozóipar teljesítményét mutató index, amely a vártnál nagyobbat esett, ez pedig kedvezõtlenül befolyásolta a forint árfolyamát. Gyengülési hullámról azonban nem lehet beszélni, várakozó állásponton van a piac" - mondta az [origo]-nak Csajbók Róbert, az ING devizakereskedõje. Hozzátette: az uniós csúcstalálkozó eredményéig a piacon nem várható határozott irány a devizák mozgásában.

09.12 Az Equilor szerint fordulópontot jelenthet az uniós csúcs

Az Equilor brókercég elemzése szerint a csütörtökön délután 13 órakor kezdõdõ uniós csúcstalálkozó piaci megítélése akár irányt is adhat a következõ idõszakra a piacoknak, vagyis jó eséllyel kisebb fordulópont elõtt van a piac. A cég szakértõi úgy vélik, nem is a görög adósságrendezés részletei lesznek a fókuszban, hanem sokkal inkább a magánbefektetõk hozzájárulásának formája és mértéke, ami akárhogy is, de precedenst fog teremteni az eurózóna történetében. Az uniós csúcstalálkozón a nemzetközi bankokat a német Deutsche Bank és a francia BNP Paribas képviseli.

Az Equilor elemzése szerint a csütörtöki brüsszeli csúcson valószínûleg dönteni fognak olyan megoldásokról, mint az EFSF (európai pénzügyi stabilitási eszköz, amely az eurózóna pénzügyi stabilitását szolgálja) állandó válságalap-keretösszegének megnövelése akár 1500 milliárd euróra. Az Equilor elemzésébõl kiderül, hogy piaci találgatások szerint egy közös európai bankadó bevezetése is szóba kerülhet a csúcstalálkozón. "Utóbbiról annyira konkrét elképzeléseket is hallani, melyek szerint a következõ öt évben 50 milliárd eurós bevételt várnának az eurózóna vezetõi a banki különadóból" - derül ki az elemzésbõl.

08.55 Óvatos optimizmus a piacokon

Csütörtökön kilenc óra elõtt néhány perccel a svájci frank árfolyama 228,90 forintnál járt a devizapiacon. Az euró 267,90, a dollár pedig 187,80 forintnál tartott.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezetõ elemzõje csütörtöki piaci kommentárjában közölte, hogy a uniós csúcs elõtt, a reggeli órákban óvatos optimizmus alakult ki a nemzetközi piacokon, miután a kiszivárgott hírek szerint Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök megállapodott Görögország megmentésérõl. A szakember szerint, ha a befektetõk a csütörtöki uniós csúcs eredményét fenntarthatónak minõsítik, és azt látják, hogy az hosszú távú megoldást jelenthet az adósságválságra, akkor az euró és a forint is tovább erõsödhet.

08.30 229 forint alatt a svájci frank

Fél kilenckor 228,53 forintra módosult a svájci frank jegyzése a bankközi devizapiacon. A frank legutóbb a múlt szerdán járt 230 forint alatt, a hétfõn elért 238 forint feletti csúcshoz képest pedig közel tíz forintot jelent a csütörtök reggeli jegyzés. Az euró fél kilenckor 268,13 forintot ért, míg a dollár árfolyama 187,59 forintnál járt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!