2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Két forinttal olcsóbb svájci frankot hozott a görög mentõcsomagForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2011-07-22 13:29:50
Erõsödött péntek reggel a forint a legfontosabb devizákkal szemben a bankközi piacon. A svájci frankot 225 forint körül jegyezték dél körül körül, a hajnali 227 forint után. Elemzõk szerint tovább erõsödhet a forint, mert a görög mentõcsomagról szóló megállapodás után nõhet a befektetõk kockázatvállalási kedve. A késõbbiekben a hitelminõsítõk értékelése és az amerikai adósságcsökkentési menetrend befolyásolhatja a piacokat.

12.55 Lassú ütemben gyengül az euró és a dollár

Egy óra elõtt nem sokkal 266,27 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon. A dollárért kevesebb, mint 185 forintot, pontosan 184,79 forintot kellett fizeni, míg a svájci frank jegyzésára 225,30 forint volt.

11.40 Megállt a forint erõsödése

Fél 12 után nem sokkal 266,40 forintot ért egy euró a bankközi devizapiacon. A dollárért 185 forintot kellett fizetni, míg a svájci frank árfolyama 225,21 forintnál járt.

10.05 Zuhant a frank árfolyama

Péntek reggel hirtelen két forinttal lett olcsóbb a svájci frank, amely mögött a görög csomag okozta piaci élénkülés, illetve az euró erõsödése áll. Tíz elõtt 225 forint körül járt a frank árfolyama, a hajnali órákban még 227 forint fölött járt a jegyzése, míg az euróválság miatt hétfõn a 237 forintot is meghaladta a kurzus.

Az európai válságcsúcs eddigi eredményei pozitív piaci reakciót okoztak, amelybõl a forint is profitálni tudott - emelte ki pénteki elemzésében a Raiffeisen Bank. A bank elemzõi szerint a kedvezõ hangulat fennmaradása esetén elérhetõ lehet a 265 forintos euró a következõ kereskedési napokon.

Gondi István, a Raiffeisen devizakereskedõje szerint a délelõtt 1,186 frankos euró 1,195-ig drágulhat rövid távon, esetleg elérheti az 1,2 frankot is, vagyis a svájci frank gyengülésének meg van tere. Ugyanakkor szerinte csak a jövõ hétre tisztul le a piac, akkor lehet majd látni, hogy milyen szintre kerül a frank az euróválság enyhülésével. "Minden relatív. Korábban 220 forintnál is azt mondtuk, hogy magas a szint" - érzékeltette Gondi István, hogy a jelenlegi gyengülés sem jelent olcsó frankot.

A frank árfolyamát elõre láthatóan két esemény befolyásolhatja a következõ napokban, hetekben. A nagy hitelminõsítõk jelezték, hogy amennyiben magánvállalatokat is bevonnak Görögország kimentésébe, azt technikai fizetésképtelenségként értékelik majd. Mivel az eurózóna vezetõinek csütörtöki csúcstalálkozóján 37 milliárd euró értékben magántõkét is bevontak a mentésbe, így a hitelminõsítõk kimondhatják, hogy valóban csõdnek tekintik-e az eseményt.

Fazekas Péter, a Buda-Cash elemzõje szerint mindenki arra számít, hogy a hitelminõsítõk kimondják majd a csõdöt, ezért ez önmagában nem rángatná meg a devizák árfolyamát. Esetleg az értékelésben közölhetnek olyan információkat, hogy nem tartják megfelelõnek a mentõcsomagot, és ez ronthat az euró megítélésén.

A másik várható esemény az amerikai adósságcsökkentés menetrendjérõl való megállapodás. A republikánus többségû kongresszus és a demokrata Obama-kormány hetek óta nem tud megállapodni a programról. Augusztus 2-án jár le a határidõ, ha eddig nem állapodnának meg, akkor az Egyesült Államok technikailag csõdbe kerülne. Fazekas Péter szerint azonban csak tárgyalástechnikáról van szó: az utolsó pillanatig húzhatják a megállapodást, de a piacnak nincs komoly kétsége, hogy meg fog születni az egyezség.

08.45 Egyre olcsóbb a svájci frank

Háromnegyed kilenckor 266,62 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon. Az amerikai dollárért 184,96 forintot kértek a kereskedõk, míg a svájci frank árfolyama 225,46 forint volt.

08.01 267 körül nyitotta a napot a forint

Péntek reggel egy euró 267,11 forintot ért a bankközi devizapiacon. A dollár ekkor 185,26 forintot ért, míg a svájci frankkal 226,72 forinton kereskedtek. Csütörtök este a svájci frankot 228,13, az eurót 267,98, míg a dollárt 186,47 forinton jegyezték.

Elemzõk szerint pénteken tovább erõsödhet a magyar fizetõeszköz, miután csütörtök késõ este az euróövezeti országok állam- és kormányfõi megállapodtak a Görögországnak nyújtandó újabb mentõcsomagról, így nõhet a piaci szereplõk kockázatvállalási kedve. A görög mentõcsomagról bõvebben itt olvashat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!