2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
EBRD: Az Unicrediten és az Erstén keresztül szivároghat be egy euróválság MagyarországraForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2011-07-22 13:32:13
Javított a közép-kelet-európai országok egészére kiadott növekedési elõrejelzésén az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). Megjegyzik azonban, hogy Kelet-Európa komoly veszélyben van az elhúzódó euróövezeti adósságválság miatt, és a legnagyobb kockázatot az jelentheti, ha a nagy nyugat-európai bankok visszafogják finanszírozási tevékenységüket.

Tovább javította idei növekedési elõrejelzését pénteken az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely szerint azonban az euróövezeti adósságválság esetleges továbbterjedése súlyos növekedési és kilábalási kockázatot jelentene a térség egészére.

A közép-kelet-európai országok és az egykori szovjet térség gazdasági átalakulásának finanszírozására alakult bank szerint Kelet-Európa és Közép-Ázsia komoly veszélyben van a huszonegy hónapja elhúzó adósságválság miatt, miután az övezet vezetõi csütörtökön elkészítették Görögország második pénzügyi kisegítésérõl szóló tervet - írja a Bloomberg gazdasági hírügynökség.

Az EBRD legújabb elõrejelzése szerint a bank által támogatott 29 ország átlagos gazdasági növekedési üteme az idén 4,8 százalékos lesz. Az elõzõ elõrejelzésben a bank 4,4, az azt megelõzõben pedig 4,2 százalékot valószínûsített.  A prognózis "feltételez egy viszonylag kedvezõ külsõ környezet, amelyben a kockázatokat az eurózóna tartalmazza" - ismerteti a fejlesztési bank elemzését a Bloomberg.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elemzése szerint egy megoldatlan válság visszafogná a Kelet-Európába irányuló befektetéseket és a tõkebeáramlást, ezen túl a nyugati bankoknak is jelentõs veszteségeket kellene elkönyvelniük. A bank szerint a kilátásokat rontja az Egyesült Államokban és a Kínában, a világ két legnagyobb gazdaságában tapasztalt gazdasági visszaesés is.

Mégis a legnagyobb veszélyt az jelenti az EBRD szerint, hogy a nyugat-európai bankok, ide értve az Unicreditet, az Erste Groupot és a Societe Generale-t, amelyek ebben az évben növelni kezdték a vállalkozások és fogyasztók számára kihelyezett kölcsöneiket, fékezik majd a finanszírozási tevékenységüket, kisiklatva ezzel a gazdasági talpra állás esélyét - írja a Bloomberg.

Amennyiben az eurókrízis mélyülne, néhány bank pénzügyi támogatásra szorulhat, és az is elképzelhetõ, hogy nehezen tudnak majd lépést tartani a helyi gazdaságoknak nyújtott kölcsönökkel. A Görögország finanszírozásárólcsütörtök este született megállapodás egyik fontos eleme, hogy bevonják a mentõakcióba a görög állam hitelezõit is, méghozzá úgy, hogy õk vállalják, hogy késõbb - és várhatóan kisebb kamattal - kapják vissza a görögöknek nyújtott hitelüket.

A bank szerint Délkelet-Európa fellendülése továbbra is a legkérdésesebb, ezt a térséget jellemzi leginkább a pénzügyi bizonytalanság. A bolgár bankszektor közel harmada, míg a román bankok több mint tizede görög bankok tulajdonában van.

Komoly kockázat van a magyar konszolidációs programban

Az EBRD nem módosította a magyar gazdaságra adott idei növekedési jóslatát, továbbra is 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár 2011-ben, 2012-re pedig 2,8 százalékos magyar GDP-növekedést jósol. A pénteki elemzés szerint az ipari megrendelések jelzõszámai már mutatják, hogy a térség országai "nem immunisak" a világgazdaságban tapasztalható jelenlegi lassulásra, amelynek a legnyitottabb régiós gazdaságok - mint például Magyarország és Szlovákia - vannak leginkább kitéve.

Az EBRD elemzése megemlíti, hogy átfogó, több évre szóló államháztartási konszolidációs programok indultak Lengyelországban és Magyarországon. A bank szerint azonban a kitûzött számszerû célokat Lengyelországban még további konkrét intézkedésekkel kell alátámasztani, Magyarországon pedig "jelenõsek (a program) végrehajtási kockázatai". Magyarországról a pénteki EBRD-elemzés azt írja, hogy a legutóbbi adatok megerõsítik a belsõ kereslet folytatódó gyengülését. Mindeközben az export és az ipari termelés bõvülési üteme is "lassulni látszik", összhangban azokkal az európai piacokkal, amelyekhez Magyarország szorosan kötõdik.

Az elemzés szerint csökkentheti a finanszírozási kockázatokat, hogy a nemrégiben Magyarországon járt kínai küldöttség magyar kormánykötvény-befektetésekre és közvetlen beruházásokra vállalt kötelezettségeket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!